Auteur/autrice : Plantes et aliments à base de plantes

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 9 Temmuz’da yani bugün yurdun büyük bir bölümünde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini açıkladı. İstanbul’da hava sıcaklığının 38 dereceye çıkacağı tahmin edilirken, asfalt sıcaklığının 50 dereceye kadar yükselebileceği tahmin edildi. Bu sıcaklar insan sağlığını sadece maruz kalınan sıcaklıklarla değil, ayrıca artan gıda zehirlenmesi riskleriyle de tehdit ediyor. Gıda Mühendisi Ebru Akdağ yaz sıcaklarında artan gıda risklerine karşı bilimsel uyarılar ve pratik öneriler paylaştı. Kavurucu sıcakların geldiği bu günlerde, gıdaların doğru seçimine, güvenli şekilde saklanmasına ve tüketilmesine her zamankinden daha fazla önem verilmesi gerekiyor. Özellikle et, süt ve ürünleri, meyve ve sebzeleri tüketime hazır yemekler gibi mikrop…

Lire la suite

Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte gıda güvenliği daha da önem kazanırken, dondurulmuş gıdalar hem sağlıklı hem sürdürülebilir hem de ekonomik bir alternatif olarak öne çıkıyor. Besin değerini koruyan, gıda israfını azaltan ve pratik kullanım sunan bu ürünlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ, “Dondurulmuş gıdalar, güvenli saklama koşullarıyla sağlığı korurken; gıda israfını azaltan, su tasarrufu sağlayan ve ekonomik erişimi mümkün kılan çok yönlü bir fayda sunuyor” diyor. Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte gıdaların bozulma ihtimali artarken, dondurulmuş gıdalar bu riski azaltan ve mutfak ekonomisinin sürdürülebilirliğine katkı sağlayan önemli alternatifler olarak karşımıza çıkıyor. Soğuk zincirle taşınarak güvenli biçimde…

Lire la suite

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nce yürütülen Safe2Eat kampanyasına bu yıl Türkiye de dâhil oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde yürütülecek kampanyayla, gıda güvenliği konusunda farkındalığın artırılması hedefleniyor. Konuya dair açıklamalarda bulunan BİTKİDEN Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, “Kampanyayla gıda okuryazarlığı artırılacak, özellikle çocuklar ve gençler arasında etki yaratılacak, sosyal medyada gıda dezenformasyonuna karşı bilimsel bir kalkan oluşturulacak” dedi Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından gıda güvenliği konusunda farkındalığı artırmak amacıyla uygulanan “Safe2Eat” kampanyasına bu yıl Türkiye de katıldı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Safe2Eat” kampanyasının gıda güvenliği konusunda farkındalığı artırmak amacıyla EFSA tarafından 2020’den bu yana devam…

Lire la suite

Birleşmiş Milletler’in çağrısıyla her yıl 5 Haziran’da kutlanan Dünya Çevre Günü, bu yıl da milyonlarca insanı ortak bir çevre bilinci etrafında buluşturuyor. Dünya Çevre Günü vesilesiyle sürdürülebilir gıda sistemlerine geçişin önemine dikkat çeken BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ; iklim krizi, ekosistem tahribatı ve gıda güvenliği sorunlarının temelinde yer alan mevcut gıda üretim modellerinin değişmesi gerektiğine vurgu yaptı. Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), her yıl 5 Haziran’da kutlanan Dünya Çevre Günü’nde tüm dünyaya sistemleri dönüştürme çağrısı yapıyor. Bu çağrı, yalnızca bireysel değil, bütüncül ve yapısal bir dönüşümün gerekliliğini vurguluyor. Bu kapsamda açıklamalarda bulunan Bitki Bazlı Gıdalar Derneği (BİTKİDEN) Yönetim Kurulu…

Lire la suite

Cüneyt Özdemir’in sunmuş olduğu 19. Saat Ana Haber programında gıda alanında yıllardır biriken bilgi kirliliği, STT ve TETT kavramları arasındaki farklar, “doğal” algısı üzerinden yapılan yanıltıcı söylemler ve gıda güvenliğiyle ilgili en sık karşılaşılan yanlışlar ele alınmıştır. https://www.youtube.com/watch?v=mjaOikj-SeM

Lire la suite

BİTKİDEN, Uluslararası Çay Günü’nde güvenli tüketime dikkat çekti , Ambalajsız ve kontrolsüz ürünler ciddi sağlık riski taşıyor Dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecek çay. Türkiye ise kişi başına günlük çay tüketiminde dünya şampiyonu. 21 Mayıs Uluslararası Çay Günü kapsamında açıklamalarda bulunan BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ, açıkta satılan ve denetimsiz ürünlerin yarattığı gıda güvenliği risklerine dikkat çekiyor. Ambalajlı, izlenebilir ve gıda güvenliğine uygun ürünlerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Akdağ, doğal olduğu düşünülen her bitkinin güvenli olmadığına vurgu yapıyor. Birlikte geçirilen anların vazgeçilmezi, misafirperverliğin simgesi ve köklü bir kültürel ritüel olan çay; dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de günlük…

Lire la suite

Tarım ve Orman Bakanlığı, Ocak 2025’te yeni yönetmelikle pestisit limitlerine AB standardı getirdi. Bakanlığın 3 aylık uyum süresinin üstünden yaklaşık 2 ay geçti. Ancak Türkiye’den Avrupa’ya giden bazı ürünler pestisit kalıntısı ve aflatoksin olduğu gerekçesiyle geri gönderiliyor. Öyle ki geçtiğimiz 3 hafta içinde; üzüm yaprağı, kurutulmuş kekik, antepfıstığı, kuru incir, kahve, limon, nohut unu gibi 20’den fazla ürün piyasadan çekilen ya da geri gönderilen ürünler arasındaydı. Greenpeace Türkiye de İstanbul’da, 5 zincir market ve farklı semt pazarlarından toplanan 14 çeşit sebze ve meyveden alınan 155 örneği uluslararası bir laboratuvarda inceledi. Sonuç ürkütücü! Her 3 üründen 1’inde mevzuata uygunsuzluk, yüzde…

Lire la suite

Bitki Bazlı Gıdalar Derneği (BİTKİDEN) Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ, “Fonksiyonel besinler, çevre dostu içerikler ve biyoçeşitliliği destekleyen yerel ürünler artık gündelik tüketimin merkezinde yer alıyor. Çünkü, bitkisel beslenmenin geleceği, çok boyutlu bir anlayış değişiminin işaretlerini taşıyor” diyor. Sürekli değişen iklim koşulları, azalan kaynaklar ve artan nüfus baskısı, tarım sektörünü sadece bir üretim alanı olmaktan çıkarıp, gezegenin geleceği için stratejik bir güvenlik meselesi haline getiriyor. Bu sebeple tarım sektörü, üretim yöntemlerinin yanı sıra üretimin gerekçesi ve amacının da yeniden tanımladığı bir dönüşümden geçiyor. Bu dönüşümün merkezinde ise bitki bazlı beslenmenin sağladığı sürdürülebilir, verimli ve yenilikçi çözümler yer alıyor. Bitki bazlı…

Lire la suite

Gaziantep’te düzenlenen MFF Orta Doğu Gıda Fuarı’nın ikinci gününde, GSO Gıda Zirvesi; “Yeni Dünyada Yeni Gıda Ekonomi Sistemi Paneli” gerçekleştirildi. Panel, üniversite-sanayi iş birliği kapsamında düzenlenerek akademik bilgiyle sektör tecrübesini bir araya getirdi. Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi (OFM) Konferans Salonu’nda, Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram’ın moderatörlüğünde düzenlenen programa, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Can Koçak, GASBEM Yönetim Kurulu Üyesi Hüsamettin Selçuk, Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü ve TOBB İçecek Meclisi Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Nevzat Artık, Gıda Mühendisi, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu…

Lire la suite