Autore: Alimenti a base vegetale

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nce yürütülen Safe2Eat kampanyasına bu yıl Türkiye de dâhil oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde yürütülecek kampanyayla, gıda güvenliği konusunda farkındalığın artırılması hedefleniyor. Konuya dair açıklamalarda bulunan BİTKİDEN Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, “Kampanyayla gıda okuryazarlığı artırılacak, özellikle çocuklar ve gençler arasında etki yaratılacak, sosyal medyada gıda dezenformasyonuna karşı bilimsel bir kalkan oluşturulacak” dedi Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından gıda güvenliği konusunda farkındalığı artırmak amacıyla uygulanan “Safe2Eat” kampanyasına bu yıl Türkiye de katıldı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Safe2Eat” kampanyasının gıda güvenliği konusunda farkındalığı artırmak amacıyla EFSA tarafından 2020’den bu yana devam…

Per saperne di più

Birleşmiş Milletler’in çağrısıyla her yıl 5 Haziran’da kutlanan Dünya Çevre Günü, bu yıl da milyonlarca insanı ortak bir çevre bilinci etrafında buluşturuyor. Dünya Çevre Günü vesilesiyle sürdürülebilir gıda sistemlerine geçişin önemine dikkat çeken BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ; iklim krizi, ekosistem tahribatı ve gıda güvenliği sorunlarının temelinde yer alan mevcut gıda üretim modellerinin değişmesi gerektiğine vurgu yaptı. Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), her yıl 5 Haziran’da kutlanan Dünya Çevre Günü’nde tüm dünyaya sistemleri dönüştürme çağrısı yapıyor. Bu çağrı, yalnızca bireysel değil, bütüncül ve yapısal bir dönüşümün gerekliliğini vurguluyor. Bu kapsamda açıklamalarda bulunan Bitki Bazlı Gıdalar Derneği (BİTKİDEN) Yönetim Kurulu…

Per saperne di più

BİTKİDEN, Uluslararası Çay Günü’nde güvenli tüketime dikkat çekti , Ambalajsız ve kontrolsüz ürünler ciddi sağlık riski taşıyor Dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecek çay. Türkiye ise kişi başına günlük çay tüketiminde dünya şampiyonu. 21 Mayıs Uluslararası Çay Günü kapsamında açıklamalarda bulunan BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ, açıkta satılan ve denetimsiz ürünlerin yarattığı gıda güvenliği risklerine dikkat çekiyor. Ambalajlı, izlenebilir ve gıda güvenliğine uygun ürünlerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Akdağ, doğal olduğu düşünülen her bitkinin güvenli olmadığına vurgu yapıyor. Birlikte geçirilen anların vazgeçilmezi, misafirperverliğin simgesi ve köklü bir kültürel ritüel olan çay; dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de günlük…

Per saperne di più

Tarım ve Orman Bakanlığı, Ocak 2025’te yeni yönetmelikle pestisit limitlerine AB standardı getirdi. Bakanlığın 3 aylık uyum süresinin üstünden yaklaşık 2 ay geçti. Ancak Türkiye’den Avrupa’ya giden bazı ürünler pestisit kalıntısı ve aflatoksin olduğu gerekçesiyle geri gönderiliyor. Öyle ki geçtiğimiz 3 hafta içinde; üzüm yaprağı, kurutulmuş kekik, antepfıstığı, kuru incir, kahve, limon, nohut unu gibi 20’den fazla ürün piyasadan çekilen ya da geri gönderilen ürünler arasındaydı. Greenpeace Türkiye de İstanbul’da, 5 zincir market ve farklı semt pazarlarından toplanan 14 çeşit sebze ve meyveden alınan 155 örneği uluslararası bir laboratuvarda inceledi. Sonuç ürkütücü! Her 3 üründen 1’inde mevzuata uygunsuzluk, yüzde…

Per saperne di più

Bitki Bazlı Gıdalar Derneği (BİTKİDEN) Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ, “Fonksiyonel besinler, çevre dostu içerikler ve biyoçeşitliliği destekleyen yerel ürünler artık gündelik tüketimin merkezinde yer alıyor. Çünkü, bitkisel beslenmenin geleceği, çok boyutlu bir anlayış değişiminin işaretlerini taşıyor” diyor. Sürekli değişen iklim koşulları, azalan kaynaklar ve artan nüfus baskısı, tarım sektörünü sadece bir üretim alanı olmaktan çıkarıp, gezegenin geleceği için stratejik bir güvenlik meselesi haline getiriyor. Bu sebeple tarım sektörü, üretim yöntemlerinin yanı sıra üretimin gerekçesi ve amacının da yeniden tanımladığı bir dönüşümden geçiyor. Bu dönüşümün merkezinde ise bitki bazlı beslenmenin sağladığı sürdürülebilir, verimli ve yenilikçi çözümler yer alıyor. Bitki bazlı…

Per saperne di più

Gaziantep’te düzenlenen MFF Orta Doğu Gıda Fuarı’nın ikinci gününde, GSO Gıda Zirvesi; “Yeni Dünyada Yeni Gıda Ekonomi Sistemi Paneli” gerçekleştirildi. Panel, üniversite-sanayi iş birliği kapsamında düzenlenerek akademik bilgiyle sektör tecrübesini bir araya getirdi. Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi (OFM) Konferans Salonu’nda, Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram’ın moderatörlüğünde düzenlenen programa, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Can Koçak, GASBEM Yönetim Kurulu Üyesi Hüsamettin Selçuk, Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü ve TOBB İçecek Meclisi Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Nevzat Artık, Gıda Mühendisi, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu…

Per saperne di più

Sosyal medyada yayılan “tavuk tüketmek erkekleri dişileştirir” iddiasına uzmanlardan yanıt geldi. Bu iddianın bilimsel bir karşılığı olmadığına dikkat çeken uzmanlar, tavuk etinde hormon kullanımının hem yasak hem de teknik olarak mümkün olmadığına dikkat çekti. Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada bir diyetisyen “Tavuk hormonal dengeyi bozdu. Erkeklerde testosteronu düşürdü, östrojeni artırdı” açıklaması yaptı. Ancak gündeme gelen “tavuk tüketmenin erkekleri dişileştirdiği” yönündeki bu iddialar, uzmanlara göre bilimsel bir temele dayanmıyor. Üroloji, endokrinoloji ve gıda güvenliği alanında üç farklı uzmana sorduk. Aynı noktada birleşen uzmanlar, “Tavuk etinde hormon yok, erkeklerde dişileşmeye yol açmaz” dedi. GIDA MÜHENDİSİ: HORMON VE ANTİBİYOTİK KULLANIMI YASAK Gıda Mühendisi Ebru…

Per saperne di più

US News & World Report’un en iyi diyetler sıralamasında ilk sırada Akdeniz Diyeti yer alırken, onu DASH ve fleksitaryen diyetleri takip ediyor. Liste, diyetisyenler, akademisyenler ve diyabet, kalp sağlığı ve kilo yönetimi konusunda uzmanlaşmış doktorlar tarafından, diyet tarzının genel sağlık faydaları, kilo kaybı potansiyeli, uygulanabilirliği, besin değeri ve güvenlik kriterlerine göre belirleniyor. Yıllardır ilk üçü oluşturan diyetlerin en büyük ortak paydası sofralarda bitkisel gıdaların oranının arttırılmasına yönelik. Sağlıklı yaşam tarzlarını benimsemek isteyenler için çeşitli beslenme yöntemleri öne çıkıyor. Akdeniz, DASH ve fleksitaryen diyetleri, sağlıklı yaşam tarzlarını benimsemek isteyenler için farklı ama birbirini tamamlayan beslenme yaklaşımları sunuyor. Akdeniz Diyeti, taze sebze…

Per saperne di più

Ramazan ayında kurulan bereketli iftar sofraları, ne yazık ki farkında olmadan gıda israfını da artırıyor. Türkiye’de her yıl kişi başına 102 kg gıda çöpe giderken, bu israfı azaltmanın yolu, Ramazan’ın özüne uygun olarak sade ve bilinçli tüketim alışkanlıklarını benimsemekten geçiyor. İSTANBUL (İGFA) – Ramazan ayı, bolluğun ve bereketin simgesi olduğu kadar paylaşımın ve bilinçli tüketimin de ön plana çıktığı bir dönem. Ancak, iftar sofralarında artan çeşitlilik, gıda israfını da beraberinde getiriyor. Birleşmiş Milletler Gıda İsrafı Endeksi’ne göre, Türkiye’de yılda 8.7 milyon ton evlerden çöpe atılırken, hane halkı kişi başı yılda 102 kg gıdanın israf edildiği tahmin ediliyor. Ramazan ayında kurulan…

Per saperne di più