I ricercatori hanno analizzato cosa accadrebbe se gli alimenti di origine animale fossero sostituiti da alimenti integrali di origine vegetale. Anne Charlotte spiega:

“Tam/bütün gıdalar (meyve, sebze vb.) çevresel etki açısından biraz daha iyi, ancak beslenmenizin ekolojik ayak izindeki asıl kesinti, hayvansal gıda tüketiminin azaltılmasıyla yapılıyor.”

Araştırmada, Merkez araştırmacıları Rachel Mazac, Amanda Wood ve Line Gordon’un da dahil olduğu araştırma ekibi, çeşitli bitki bazlı vegan alternatif gıdalardan oluşan bir diyetin, en azından İsveç örneğinde, beslenme önerilerini karşıladığını da buldu.

Araştırmacılar altı farklı senaryo diyeti tasarladılar ve bunların besin alımını, çevresel etkilerini ve perakende fiyatlarını İsveç’te yaşayan bir kişinin mevcut ortalama diyetiyle karşılaştırdılar. Bu senaryolar, her biri tam gıda ürünlerine veya bitki bazlı alternatiflere dayanan vegan, vejetaryen ve esnek diyetlerden oluşuyordu; bunların tümü şu anda İsveç süpermarketlerinde satılan ürünleri temel alıyordu.

Analizleri, bitki bazlı beslenmeye geçişin, sera gazı emisyonlarını, beslenmenin bütün gıdalar olup olmadığına bakılmaksızın yüzde 50’den fazla azalttığını doğruluyor.

Le diete a base vegetale richiedono inoltre molto meno terreno agricolo rispetto alla dieta media attuale.

Nella maggior parte degli scenari è stata riscontrata una riduzione del consumo di acqua, tranne che in due diete che includevano molti alimenti non trasformati, in quanto contenevano molta frutta e verdura che necessitano di molta acqua per crescere. Queste due diete hanno richiesto quantità simili di acqua rispetto alla dieta media attuale.

Lo studio dimostra inoltre che le diete a base vegetale soddisfano la maggior parte delle Raccomandazioni dietetiche nordiche. I ricercatori hanno scoperto che tutte le diete di scenario hanno migliorato l'assunzione di ferro, fibre, folato, magnesio, grassi polinsaturi e grassi saturi. L'assunzione di proteine e zinco è risultata inferiore in tutte le diete alternative, ma comunque superiore all'apporto raccomandato. Una dieta vegana con alternative a base vegetale ha superato le diete esistenti anche per quanto riguarda l'assunzione di vitamina D e calcio, ma contiene troppo sale.

“İsveç’te bazı gıdaların D vitamini ve kalsiyum gibi mikro besinlerle zenginleştirilmesi zorunludur. Bu nedenle, işlenmiş İsveç bitki bazlı alternatifleri genellikle yerine geçmeyi düşündükleri hayvan bazlı gıdalara benzer bir besin içeriğine sahiptir. Örneğin yulaf içeceği, süt ile benzer kalsiyum seviyesine sahiptir” diye açıklıyor Anne Charlotte.

Oltre agli elevati livelli di sale negli alimenti alternativi trasformati a base vegetale, la biodisponibilità dei nutrienti è ancora un problema. Anche se i nutrienti sono prontamente disponibili, l'assorbimento dei nutrienti dalle piante può essere più difficile rispetto alle fonti alimentari animali.

Anne Charlotte, “Şu anda yeni nesil bitki bazlı alternatifler geliştirmeye yönelik pek çok çalışma görüyoruz ve bunların mevcut olanlardan daha sağlıklı ve daha sürdürülebilir olacağını ummak için nedenler var” diyor.

Araştırma bulgularına göre, İsveç’teki tüketiciler için daha fazla bitki temelli beslenmeye geçiş, mevcut ortalama beslenmeyle maliyet açısından rekabetçi ve hatta tüketicilerin tam gıdalara geçmesi halinde daha ucuz olacak.

Gli autori sottolineano i numerosi benefici ambientali e i miglioramenti della salute pubblica che vanno di pari passo con il passaggio a una dieta più vegetale.

“Bitki bazlı alternatiflerin mi yoksa bütün gıdaların mı çevre için daha iyi olduğu konusundaki tartışmalara fazla takılıp kalmamalıyız. Önemli olan şu ki, bugün İsveç’te yediğimiz hayvansal gıdaların miktarını azaltmamız gerekiyor.

https://www.stockholmresilience.org/research/research-news/2024-02-08-eating-new-plant-based-foods-can-be-good-for-the-environment-your-health-and-your-economy.html 

Condividi.

I commenti sono chiusi.

it_ITItaliano
Exit mobile version