Los investigadores analizaron qué ocurriría si se sustituyeran los alimentos de origen animal por alimentos integrales de origen vegetal. Anne Charlotte lo explica:

“Tam/bütün gıdalar (meyve, sebze vb.) çevresel etki açısından biraz daha iyi, ancak beslenmenizin ekolojik ayak izindeki asıl kesinti, hayvansal gıda tüketiminin azaltılmasıyla yapılıyor.”

Araştırmada, Merkez araştırmacıları Rachel Mazac, Amanda Wood ve Line Gordon’un da dahil olduğu araştırma ekibi, çeşitli bitki bazlı vegan alternatif gıdalardan oluşan bir diyetin, en azından İsveç örneğinde, beslenme önerilerini karşıladığını da buldu.

Araştırmacılar altı farklı senaryo diyeti tasarladılar ve bunların besin alımını, çevresel etkilerini ve perakende fiyatlarını İsveç’te yaşayan bir kişinin mevcut ortalama diyetiyle karşılaştırdılar. Bu senaryolar, her biri tam gıda ürünlerine veya bitki bazlı alternatiflere dayanan vegan, vejetaryen ve esnek diyetlerden oluşuyordu; bunların tümü şu anda İsveç süpermarketlerinde satılan ürünleri temel alıyordu.

Analizleri, bitki bazlı beslenmeye geçişin, sera gazı emisyonlarını, beslenmenin bütün gıdalar olup olmadığına bakılmaksızın yüzde 50’den fazla azalttığını doğruluyor.

Las dietas basadas en plantas también requieren mucha menos tierra agrícola que la dieta media actual.

Se observó una reducción del consumo de agua en la mayoría de los escenarios, excepto en dos dietas que incluían muchos alimentos no procesados, ya que contenían muchas frutas y verduras que necesitan mucha agua para crecer. Estas dos dietas requerían cantidades similares de agua en comparación con la dieta media actual.

El estudio también demuestra que las dietas basadas en plantas cumplen la mayoría de las Recomendaciones Dietéticas Nórdicas. Los investigadores descubrieron que todas las dietas alternativas mejoraban la ingesta dietética de hierro, fibra, folato, magnesio, grasas poliinsaturadas y grasas saturadas. La ingesta de proteínas y zinc era menor en todas las dietas alternativas, pero seguía siendo superior a la recomendada. Una dieta vegana con alternativas vegetales también superó a las dietas existentes en cuanto a ingesta de vitamina D y calcio, pero contiene demasiada sal.

“İsveç’te bazı gıdaların D vitamini ve kalsiyum gibi mikro besinlerle zenginleştirilmesi zorunludur. Bu nedenle, işlenmiş İsveç bitki bazlı alternatifleri genellikle yerine geçmeyi düşündükleri hayvan bazlı gıdalara benzer bir besin içeriğine sahiptir. Örneğin yulaf içeceği, süt ile benzer kalsiyum seviyesine sahiptir” diye açıklıyor Anne Charlotte.

Además de los altos niveles de sal en los alimentos alternativos procesados de origen vegetal, la biodisponibilidad de los nutrientes sigue siendo motivo de preocupación. Incluso si los nutrientes están fácilmente disponibles, la absorción de los nutrientes de las plantas puede ser más difícil que la de los alimentos de origen animal.

Anne Charlotte, “Şu anda yeni nesil bitki bazlı alternatifler geliştirmeye yönelik pek çok çalışma görüyoruz ve bunların mevcut olanlardan daha sağlıklı ve daha sürdürülebilir olacağını ummak için nedenler var” diyor.

Araştırma bulgularına göre, İsveç’teki tüketiciler için daha fazla bitki temelli beslenmeye geçiş, mevcut ortalama beslenmeyle maliyet açısından rekabetçi ve hatta tüketicilerin tam gıdalara geçmesi halinde daha ucuz olacak.

Los autores destacan los numerosos beneficios medioambientales y de salud pública que conlleva el cambio a una dieta más vegetal.

“Bitki bazlı alternatiflerin mi yoksa bütün gıdaların mı çevre için daha iyi olduğu konusundaki tartışmalara fazla takılıp kalmamalıyız. Önemli olan şu ki, bugün İsveç’te yediğimiz hayvansal gıdaların miktarını azaltmamız gerekiyor.

https://www.stockholmresilience.org/research/research-news/2024-02-08-eating-new-plant-based-foods-can-be-good-for-the-environment-your-health-and-your-economy.html 

Comparte.

Los comentarios están cerrados.

es_ESEspañol
Exit mobile version