Sığır Etinin ‘Veggie Burger’ Adı Konusundaki Karar, Avrupa Birliği (AB) Mahkemesiyle Çözülecek, 18 Ağustos 2023

Et alternatiflerini destekleyenlere göre, AB yüksek mahkemesinin yakında vereceği kararda, bitki bazlı gıda ürünleri için hayvansal gıda maddeleriyle bağlantılı isimlerin kullanımına açıklık getirilmesi gerekiyor. Bitki bazlı protein içeren gıda ürünleri Avrupa Birliği’nde popülerlik kazansa da bunların AB Tek Pazarı’nda nasıl pazarlanacağı konusunda hâlâ belirsizlik var. Mevcut belirsizliğin Lüksemburg merkezli Avrupa Adalet Divanı’nın (ECJ) ‘veggie burger’ tartışmasına girmesiyle giderilmesi bekleniyor. Good Food Institute (GFI) kıdemli politika yöneticisi Elena Walden, “Bu dava, AB’nin bitki bazlı gıda etiketleri konusunda uyumlu bir yaklaşım mı izleyeceğini yoksa şirketleri ve tüketicileri 27 farklı kuralla mücadele etmeye mi zorlayacağını kesin olarak belirleyecek” dedi. Walden’a göre, İtalya ve Belçika gibi diğer AB ülkeleri bitki bazlı ürünlerde etle ilgili terimlerin kullanımını yasaklamak için ulusal yasalar çıkarmayı düşündüklerinden, AB yargıçlarının yorumunun sektör üzerinde geniş kapsamlı etkileri olacak.

Önde Gelen AB Sağlık Örgütü Bitki Bazlı Diyetin Diyabetle Mücadele Edebileceğini Söyledi, 16 Ağustos 2023

Yüksek kan şekeri seviyeleriyle karakterize kronik bir metabolik hastalık olan diyabetin kalp, kan damarları, gözler, böbrekler ve sinirler üzerinde ciddi etkileri bulunmaktadır. Geçtiğimiz otuz yılda, en yaygın form olan tip 2 diyabetin prevalansı dünya çapında dramatik bir şekilde arttı. Her yıl 422 milyon insanın hastalığa yakalandığı ve 1,5 milyon ölümün doğrudan diyabete atfedildiği bu küresel sağlık krizi, acil eyleme yol açtı.

Bu konuda bilim, bitki bazlı beslenmeye işaret etti. Küresel tıp camiası hastalıklarla baş etmeyi kolaylaştırmak için harekete geçti. Bu amaçla, Avrupa Diyabet Araştırmaları Derneği’nin (EASD) Diyabet ve Beslenme Çalışma Grubu, diyabetin yönetilmesinde ve önlenmesinde bitki bazlı diyetlerin faydalarını vurgulayan yeni öneriler yayınladı. Diabetologia dergisinde yayınlanan bu kılavuzlar sağlık profesyonellerine bakım konusunda kanıta dayalı bir yaklaşım sunmakta.

DÜNYADAKİ GELİŞMELER

Karbonsuzlaştırma Hedeflerine Ulaşmak İçin 2060’a Kadar Asya’nın Protein Üretiminin %50’si Hayvansız Olmalı, 18 Ağustos 2023

Yeni bir rapor, Güneydoğu Asya ve Asya-Pasifik’teki ülkelerin, iklim krizinin hafifletilmesine yardımcı olmak için alternatif protein üretimlerini 2030 yılına kadar artırmaları gerektiğini, çünkü hayvansal protein ve buna bağlı emisyonların bu on yılın sonunda zirveye ulaşması gerektiğini söyledi. 2060 yılına gelindiğinde, karbondan arınmak için alternatif proteinlerin bölgenin toplam protein üretiminin %50’sini oluşturması gerekecek. Rapor, alternatif proteinlerin dünyanın en büyük ve en kalabalık kıtasındaki iklim kriziyle mücadelede anahtar olduğunu söyleyen Singapur merkezli Asia Research Engagement firması tarafından yayınlandı. Çin, Japonya, Güney Kore, Endonezya, Vietnam, Malezya, Filipinler, Tayland, Hindistan ve Pakistan’ı öne çıkaran rapor, protein üretiminden kaynaklanan tahmini emisyonları hesapladı ve bu 10 ülkeden hiçbirinin protein emisyon hedeflerini kontrol altında tutma yolunda ilerlemediğini ortaya çıkardı.

Yeni Çalışma, Bitki Bazlı Sağlıklı Diyetlerin Yaşlanma Sürecini Yavaşlattığını Buluyor, 17 Ağustos 2023, Vegconomist

Yeni bir çalışma, bitki bazlı sağlıklı bir beslenmenin insan vücudunun yaşlanma sürecini yavaşlatabileceğini buldu. Çalışma, bitki bazlı diyetler ile yaşlanma arasındaki bağlantıyı belirlemek için uzun bir süre boyunca büyük bir Asyalı katılımcı grubu üzerinde gerçekleştirildi. Ancak yaşlanma süreci karmaşık olduğundan ve bireyler arasında farklılık gösterdiğinden, araştırmacılar, daha iyi anlamak amacıyla çalışma katılımcılarındaki yaşlanmayı ölçmek için MDAge adı verilen yeni geliştirilmiş bir biyolojik yaş biyobelirteci kullandılar. MDage, fiziksel işlevlerle ilgili birden fazla biyobelirteci birleştirmekte ve genel sağlık hakkında bilgi sağlamaktadır. Yazarlar, bu aracın, tüm nedenlere bağlı ölümleri daha iyi öngördüğü için, yaşlanmanın kronolojik yaştan daha doğru bir ölçüsü olduğunu ortaya çıkardı.

BM İklim Uzmanı, Aşırı Isı ve Su Kıtlığının, Küresel Gıda Tedarikinin 2030’dan Önce Büyük Risklerle Karşı Karşıya Olduğu Anlamına Geldiğini Söyledi, 14 Ağustos 2023, yeşil kraliçe

Küresel gıda arzının, sıcaklıkların 2015 Paris Anlaşması’nda ortaya konulan 1,5°C hedefi kadar yükselmesinden çok önce, aşırı sıcaklıklar, yoğun sel ve kuraklıklar ile zararlı tarım uygulamaları nedeniyle büyük bir aksamayla karşı karşıya kalması muhtemel. Geçen yılki COP15 çölleşme zirvesine liderlik eden eski Fildişi Sahili savunma bakanı Alain-Richard Donwahi, Guardian’a, küresel sıcaklıklar önceki yıllara göre 1,5°C yükselmeden çok önce toprağın bozulması, su kıtlığı ve çölleşme gibi “bazı çok kötü şeylerin olabileceğini, iklim değişikliğinin hızla mücadele etmemiz gereken bir salgın olduğunu ve iklimin bozulmasının ne kadar hızlı ilerlediğinin görmek gerektiğini” dedi.

Teilen.

Kommentare sind geschlossen.

de_DEDeutsch