EN
/
TR

Medya Bülteni - Eylül Ayı 2023 - 1

02.11.2023

Avrupa’daki Gelişmeler

Çok Fazla Et Var, Yeterince Sebze Yok! – 21 Eylül 2023, PoliticoPro

WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından yayınlanan yeni bir rapor, Avrupa Birliği politikalarının aşırı et tüketimini teşvik ettiğini, bunun yalnızca tüketicilerin market faturalarını yükseltmekle kalmayıp aynı zamanda daha sağlıklı ve daha sürdürülebilir meyve, sebze ve organik gıdalara karşı ayrımcılık yaptığını ortaya koyuyor. WWF Avrupa Politika Ofisi Tarım ve Sürdürülebilir Gıda Politikası Sorumlusu Giulia Riedo bu konuda "Gıda güvenliği son yıllarda AB tartışmalarının merkezinde yer alıyor ancak rapor, karar vericilerin sağlıklı ve sürdürülebilir gıdaya daha iyi erişim sağlayabilecek politikaları bariz bir şekilde ihmal ettiğini gösteriyor" dedi.

Sürdürülebilir Protein Üretimi Çağrısı- 21 Eylül 2023, PoliticoPro

Hayvancılık sektöründen gelen yüksek talep nedeniyle AB'nin bitki bazlı proteinlerde büyük bir açığı bulunmaktadır. Komisyonun, bu "protein açığını" kapatmak için 2024'ün ilk çeyreğinde protein politikasını gözden geçirmesi bekleniyor. Eski Komisyon üyeleri ve Nobel Ödülü sahipleri de dahil olmak üzere politikacılar, aktivistler ve bilim adamları, Komisyon başkanına hitaben yazdıkları açık bir mektupta, AB yöneticisinden "hızlı bir protein geçişini hızlandırmak için" 2030 yılına kadar 25 milyar Euro yatırım yapmasını istediler.

Milletvekilleri 'Küresel ve İddialı' AB Protein Stratejisi Çağrısında Bulunuyor- 20 Eylül 2023, Euractiv

Tarım ve Kırsal Kalkınma Komitesi'nin Avrupa Parlamentosu üyeleri tarafından kabul edilen raporuna göre, bir yandan ekolojik geçişi desteklerken bir yandan da bloğun proteinler alanındaki stratejik özerkliğini güçlendirmek için AB için "küresel" ve "iddialı" bir protein stratejisine ihtiyaç var.

Pandemi ve Ukrayna'daki savaş, AB'nin üçüncü ülkelere bağımlılığını ortaya çıkardı; esas olarak hayvan yemi olarak kullanılan bitkisel proteinlerin yalnızca %30'u artık Avrupa'da üretilirken, soya fasulyesi için bu rakamlar daha da büyük ve %90'ı Brezilya ya da Amerika Birleşik Devletleri’nden geliyor. Bu durum, 1960'larda ABD'nin Avrupa'ya gümrüksüz yağlı tohumlar ve özellikle soya ihraç etmesine olanak tanıyan Dillon Round Anlaşması'nın imzalanmasıyla başlayan uzun vadeli bir politikanın sonucudur.

AB Kurumları Yeşil Yıkama Karşıtı Mevzuat Konusunda Anlaşmaya Vardı, 20 Eylül 2023, PoliticoPro

Üç AB kurumundan temsilciler şirketlerin yanıltıcı çevresel iddialarda bulunmasını önlemek için yeni kurallar üzerinde anlaşmaya vardı.

Avrupa Komisyonu, ürünleri tasarım açısından daha sürdürülebilir hale getirmeye ve AB çapında bir onarım hakkı oluşturmaya yönelik yeni mevzuatı tamamlamayı amaçlayan yeşil geçiş için tüketicileri güçlendirme girişimini Mart 2022'de sunmuştu.

Nihai anlaşma, işletmelerin, ürünlerinin veya faaliyetlerinin "iklim nötr" veya "karbon nötr" olduğunu iddia etmesini, bu tür beyanların doğrulanmamış CO2 denkleştirmelerine dayanmasını yasaklıyor. Bu, şirketlerin telafi etmek için karbon dengeleme planlarını (ağaç dikmek gibi) giderek daha fazla kullanmasının ardından geliyor. CO2 emisyonları ve bazen gerçekte olduğundan daha yeşil görünmeleri nedeniyle. Ancak kampanyacılar ve bilim insanları bu planları giderek daha fazla inceliyor ve bunların verimliliği ve şeffaflığındaki kusurlara dikkat çekiyor. Mevzuatın son versiyonu, iddialarını destekleyecek önemli ve kamuya açık kanıtlara sahip olmadıkları takdirde şirketlerin "biyolojik olarak parçalanabilir", "çevre dostu" veya "yeşil" gibi etiketleri kullanmasını da engelliyor.

Anlaşma aynı zamanda şirketleri, erken veya planlı eskime olarak bilinen, ürünlerin ömrünü kasıtlı olarak sınırlayan uygulamalara da son vermeye zorluyor. Ancak "tüccarların yalnızca bu durumlara yol açan tasarım özellikleri hakkında bilgi mevcut olması durumunda sorumlu olacağını" belirtiyor. Mevzuat aynı zamanda yeni ürünlerin dayanıklılığına ilişkin bilgilerin görüntülenmesi için uyumlu bir etiket de getiriyor. Siyasi anlaşma, mevzuatın yürürlüğe girmesinden önce nihai onay için artık Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi'ne gidecek.

Avrupa Parlamentosu Halk Sağlığı Alt komitesi (SANT) Gıda Konusunda Toplandı- 18 Eylül 2023, PoliticoPro

Avrupa Parlamentosu Araştırma Servisi (EPRS), AB'nin gıda sağlığı beyanları yönetmeliğinin nasıl uygulandığını incelemek üzere görevlendirildi; sonuçları SANT'a sunacak. Alt komite ise bu girdiyi gıda üreticilerinin sağlık iddiaları hakkında bir rapor hazırlamak için kullanacak.

AB kuralları, sağlık iddiaları için ortak standartlar oluşturuyor ve bir gıda üreticisinin reklamlarında yer alabilmek için bu iddiaların karşılaması gereken bir kanıt eşiği belirliyor. Sonuç olarak, tüketiciler yalanlarla beslenmediklerine inanıyor ve üreticiler adil bir şekilde rekabet ediyor çünkü kimsenin çirkin iddialardan kaçmasına izin verilmiyor. Bu çok önemli çünkü neredeyse beş gıdadan biri bir tür sağlık iddiasıyla geliyor.

Sağlık iddiası nelerden oluşur: "Sağlık iddiaları, belirli bir gıdanın veya bileşenin tüketilmesinin tüketicinin sağlığına fayda sağladığını veya sağlığını desteklediğini ima eden ifadelerdir" diyor. Örneğin: “Ceviz kan damarlarının esnekliğinin artmasına katkıda bulunur.” Yeni sağlık iddiaları ulusal bir düzenleyici tarafından inceleniyor ve ardından görüş almak üzere Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'ne gönderiliyor. Komisyon, nihai olarak bunların imzalanıp imzalanmayacağına karar veriyor.

Bulunan sorunlar: EPRS çalışmasına göre, sağlık beyanları düzenlemesi yardımcı olsa da uygulanmasında iki temel sorun var. Bunlardan ilki, yönetmeliğin öngördüğü ancak henüz oluşturulmamış olan gıdaya yönelik besin maddesi profillerinin eksikliğidir. İkincisi, bitkisel takviyelere ilişkin sağlık iddialarıyla ilgilidir: Bitkisel ilaçlar AB kuralları kapsamında iyi bir şekilde düzenlenirken, EPRS, botanik içerikli ürünlerin mevzuat açısından belirsizlik içinde olduğunu tespit etti.

Soru-Cevap: Avrupa Bitki Temelli Gıda Sistemine Geçebilir mi? - 21 Eylül 2023, Green Queen

Beş Avrupalı kuruluş, ‘‘Bitki Destekli Politika’’ başlıklı yeni bir raporda, bölgenin bitki bazlı gıda sistemine geçişini önleyebilecek 11 önlem önermek için bir araya geldi. Fransa Vejetaryen Derneği, Danimarka Vejetaryen Topluluğu ve Portekiz Vejetaryen Derneği. Kuruluşlar, ekonomik fırsatları ve çevre yönetimini halk sağlığı ve hayvan refahı ile dengeleme hedefiyle sürdürülebilir tarım uygulamalarına ve daha fazla bitki bazlı protein üretimini teşvik etmeye odaklanıyor. Fonların yeniden yönlendirilmesi çağrısında bulunuyorlar; AB'de büyükbaş hayvan yetiştiricileri en az Aynı dönemde tüm araştırma ve inovasyon harcamalarının

%97'sinin hayvan çiftçilerine gittiği göz önüne alındığında, gelirlerinin %50'si 2014-20 yılları arasında doğrudan devlet sübvansiyonları yoluyla bitki bazlı protein üretimine ve ayrıca alt protein araştırmalarına daha fazla yatırıma aktarıldığı belirtiliyor.

Dünya’daki Gelişmeler

Sebze, Kuruyemiş ve Çay Açısından Zengin Bitki Bazlı Diyetler Parkinson Riskini Azaltıyor - 20 Eylül 2023, Plant Based News

Yeni bir çalışma, sebze, kuruyemiş ve çay açısından zengin bitki bazlı bir diyet yemenin, Parkinson Hastalığına yakalanma riskini önemli ölçüde azaltabildiğini ortaya çıkardı. Belfast'taki Queen's Üniversitesi'nden araştırmacılar, genel olarak bitki bazlı, sağlıklı bir diyet için endeksler hesapladılar. ve sağlıksız bir şey. Büyük ölçekli bir biyomedikal veri tabanı ve araştırma kaynağı olan Birleşik Krallık Biobank'tan 126.283 katılımcıyı seçtiler. Katılımcılar, 24 saatlik bir süre içinde yaklaşık 200 farklı yiyecek ve 30 içeceği ne sıklıkta tükettiklerine ilişkin bir anket doldurdular.

Bitki Bazlı Erken Kahvaltı Neden Diyabet Riskini Azaltabilir- 18 Eylül 2023, VegNews

Yeni bir çalışma, sabah erken kahvaltı yapmanın tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Ve erken saatlerde, araştırmacılar şafak vaktini değil sabah 8'den öncesini öneriyorlar. Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü (ISGlobal olarak da anılır) tarafından yürütülen yeni araştırma, çoğu kadın olan 100.000'den fazla kişiyi değerlendirdi ve sabah 9'dan sonra kahvaltı yapmanın tip 2 diyabet geliştirme riskini sabah 8'den önce yiyenlerle karşılaştırıldığında yüzde yaklaşık 60 oranında artırabileceğini buldu. Bulgular, beslenme ve sirkadiyen biyoloji arasındaki bağlantıya odaklanan krono-beslenme adı verilen bir yaklaşımla uyumludur.

Gelişmelerden Haberdar Olabilirsiniz!

Copyright © Bitkiden.org.tr 2024 Aydınlatma Metni Çerez Politikası