- CO2 en önemli sera gazıdır, ancak tek sera gazı değildir- tarım, metan ve nitröz oksit sera gazlarının büyük bir kaynağıdır. Gıda üretiminden kaynaklanan tüm sera gazı emisyonlarını hesaplamak için, araştırmacılar bunları kilogram karbondioksit eşdeğeri olarak ifade eder. Bu ölçüm yalnızca CO2’yi değil, tüm sera gazlarını hesaba katar.
- Bir kilogram sığır eti üretmek 60 kilogram sera gazı (CO2 eşdeğeri) oluşurken; buna karşılık, bezelye kg başına sadece 1 kilogram üretir. Genel olarak, hayvansal gıdalar bitki bazlı olanlardan daha yüksek bir ayak izine sahip olma eğilimindedir.
- Çoğu gıda için- ve özellikle en büyük kaynaklar için- sera gazı emisyonlarının çoğu arazi kullanım değişikliğinden (yeşil renkle gösterilmiştir) ve çiftlik aşamasındaki süreçlerden (kahverengi) kaynaklanır. Çiftlik aşamasındaki emisyonlar, hem organik (“gübre yönetimi”) hem de sentetik gübre uygulaması ve enterik fermantasyon (sığır midelerinde metan üretimi) gibi süreçleri içerir. Bir arada, arazi kullanımı ve çiftlik aşaması emisyonları çoğu gıdanın ayak izinin %80’inden fazlasını oluşturur.
- Yerel dana eti veya kuzu eti yemek, diğer çoğu gıdanın karbon ayak izinden çok daha fazladır. Yerel olarak yetiştirilmeleri veya dünyanın diğer tarafından gönderilmeleri toplam emisyonlar açısından çok az önem taşır. Taşımacılık genellikle sığır etinin sera gazı emisyonlarının %1’inden daha azını oluşturur: yerel olarak yemek yemenin toplam ayak izi üzerinde çok az etkisi vardır.
https://ourworldindata.org/food-choice-vs-eating-local – 2022
- BM Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, et ve süt ürünleri küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık %14,5’ini oluşturmaktadır. Bilim insanları, dünya küresel ısınmayı 2oC’nin “çok altında” tutma hedefini tutturmak istiyorsa, bir miktar diyet değişikliğinin gerekli olacağını belirtmektedir.
- Tropikal ormanların kesilmesi, uzun süredir tutulan karbon depolarının salınmasına neden olur. (Tropikal ormansızlaşma, küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık %8’ini oluşturur.)
- Otlayan sığırların bol miktarda ot kaynağına ihtiyacı vardır; bu da çiftçilerin bitki büyümesini teşvik etmek için tarlalarında genellikle azotlu gübre kullandıkları anlamına gelir. Azotlu gübre üretimi, CO2 ve güçlü sera gazı azot oksit (N2O) salınımına neden olur.
- Analiz, küresel olarak veganlığa geçişin herhangi bir diyet değişikliğinden elde edilebilecek en büyük emisyon tasarrufunu sağlayacağını gösteriyor.
- Analize göre, veganlığa geçiş, “her zamanki gibi” senaryosuyla karşılaştırıldığında, 2050 yılına kadar yılda yaklaşık 8 milyar ton CO2e tasarruf sağlayabilir. (Karşılaştırma yapmak gerekirse, tüm gıda üretimi şu anda yılda yaklaşık 13,7 milyar ton CO2e’ye neden oluyor.)
- Analize göre, ikinci en yüksek emisyon tasarrufu, ayda yaklaşık bir porsiyon et veya balık içeren vejetaryenliğe küresel bir geçişle sağlanacaktır. Analize göre, bu diyetin benimsenmesi 2050 yılına kadar yılda 6 milyar ton CO2e tasarrufu sağlayabilir.
- Bunu, et ve süt ürünlerinin dörtte üçünün bitki bazlı alternatiflerle değiştirildiği bir diyet olan “esnek vejetaryenliğe” geçiş takip ediyor. Analize göre, bu diyete küresel bir geçiş, 2050 yılına kadar yılda sadece 5 milyar tonun biraz üzerinde CO2e tasarrufu sağlayabilir.
https://interactive.carbonbrief.org/what-is-the-climate-impact-of-eating-meat-and-dairy/index.html – 2020