Meteoroloji Genel Müdürlüğü 9 Temmuz’da yani bugün yurdun büyük bir bölümünde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini açıkladı. İstanbul’da hava sıcaklığının 38 dereceye çıkacağı tahmin edilirken, asfalt sıcaklığının 50 dereceye kadar yükselebileceği tahmin edildi. Bu sıcaklar insan sağlığını sadece maruz kalınan sıcaklıklarla değil, ayrıca artan gıda zehirlenmesi riskleriyle de tehdit ediyor. Gıda Mühendisi Ebru Akdağ yaz sıcaklarında artan gıda risklerine karşı bilimsel uyarılar ve pratik öneriler paylaştı.
Kavurucu sıcakların geldiği bu günlerde, gıdaların doğru seçimine, güvenli şekilde saklanmasına ve tüketilmesine her zamankinden daha fazla önem verilmesi gerekiyor. Özellikle et, süt ve ürünleri, meyve ve sebzeleri tüketime hazır yemekler gibi mikrop üremesine elverişli ürünlerde, hijyen, sıcaklık kontrolü, güvenilir satış noktası ve doğru saklama alışkanlıkları büyük önem taşıyor.
2/8
Yaz aylarında daha da kritik hale gelen gıda güvenliği konusunda toplumun bilinçli tercihler yapması gerekiyor. Yaz aylarında artan sıcaklık, gıda kaynaklı hastalıkların en önemli tetikleyicisidir. Özellikle sütlü tatlılar, dondurma, et ürünleri, açıkta satılan içecekler ve hazır salatalar gibi mikroorganizma saldırısına açık gıdalar, doğru saklanmazsa tehlikeli hale gelebilir. Sağlıklı beslenme kadar güvenli beslenme de önceliğimiz olmalı.
/8
Serinlemek uğruna sağlık riske atılmamalı
Sokakta açıkta satılan dondurma, buzlu içecek ve ambalajsız gıdalara karşı dikkatli olunması gerekiyor. Ürünlerin saklama sıcaklığı, hijyen koşulları ve son tüketim tarihleri dikkatle kontrol edilmeli. İçme suyuyla hazırlanmayan buzlar ciddi salgın risklerine yol açabilir. Dahası sıcak havalarda kısa sürede bozulan bir ürün, fark edilmeden tüketildiğinde gıda zehirlenmelerine, hatta daha ağır sağlık sorunlarına yol açabilir.
4/8
Ambalaj düşmanı değil, bilgi dostu olun
Ambalajlı ürün karşıtlığı da bir başka tehlike. Soğuk zincirin bozulup bozulmadığını anlamak, ürünün güvenli olup olmadığını değerlendirmek, ambalaj ve etiket okumayla mümkündür. Kalite kontrol yöntemlerine uygun üretilen ambalajlı gıda güvenilirdir; doğru bilgilendirme, doğru tercihleri beraberinde getirir.
Yaz ayları için gıda güvenliği önerileri
— Soğuk zincirde saklanması gereken ürünleri alışverişin sonuna bırakın ve alışverişten sonra mümkünse bir saat, en geç iki saat içerisinde ürünleri buzdolabına/buzluğa yerleştirin.
— Et, süt ve ürünlerini, dondurma, hazır salata gibi ürünleri son tüketim tarihine ve saklama koşullarına uygun olarak alın ve muhafaza edin.
6/8
— Sokakta açıkta satılan gıdalardan uzak durun.
— Dondurulmuş ürünleri tezgahta veya ılık suda değil; buzdolabında, soğuk suyla ya da mikrodalga fırında çözdürüp hemen pişirin; çözünen ürünleri pişirmeden tekrar dondurmayın.
— Evde hazırladığınız gıdaları bu sıcaklarda mümkünse bir saat içerisinde, en fazla iki saat içerisinde buzdolabına kaldırın.
8/8
Gıda tercihi sadece damak tadı değil, sağlık kararınız