Close Menu
Bitkiden.org.tr
  • Ana Sayfa
  • Hakkımızda
    • Biz Kimiz?
    • Misyon
    • Vizyonumuz
    • Yönetim Kurulu
    • Amacımız
  • Haberler & Duyurular
    • Bizden Haberler
    • Basında Biz
    • Dünyadan Gelişmeler
    • Duyurular & Etkinlikler
  • Bitki Bazlı Gıdalar
  • Sürdürülebilirlik
  • Sözlük
  • Blog
  • İletişim
  • Türkçe
    • Türkçe
    • English
Son Yazılar

Türkiye Gazetesi | Sokak lezzetleri kabusunda korkunç zincir: Midye, kokoreç ve kumpir

17 Kasım 2025

Gıda2000 Dergisi | BİTKİDEN Kahve Çalışma Grubu kuruldu

10 Kasım 2025

Gıda Türk Dergisi | Malezya Palm Yağı Forumu (MPOF) Türkiye 2025, sektörün küresel liderlerini İstanbul’da ağırladı

5 Kasım 2025
Bitkiden.org.tr
  • Ana Sayfa
  • Hakkımızda
    • Biz Kimiz?
    • Misyon
    • Vizyonumuz
    • Yönetim Kurulu
    • Amacımız
  • Haberler & Duyurular
    • Bizden Haberler
    • Basında Biz
    • Dünyadan Gelişmeler
    • Duyurular & Etkinlikler
  • Bitki Bazlı Gıdalar
  • Sürdürülebilirlik
  • Sözlük
  • Blog
  • İletişim
  • Türkçe
    • Türkçe
    • English
Bitkiden.org.tr
Anasayfa » Türkiye Gazetesi | Sokak lezzetleri kabusunda korkunç zincir: Midye, kokoreç ve kumpir
Basında Biz

Türkiye Gazetesi | Sokak lezzetleri kabusunda korkunç zincir: Midye, kokoreç ve kumpir

Bitkiden | Bitki Bazlı GıdalarBy Bitkiden | Bitki Bazlı Gıdalar17 Kasım 2025Yorum yapılmamış2 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Paylaş
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

İstanbul’da yedikleri sokak lezzetlerinin ardından zehirlenen Böcek ailesinde iki çocuğun ardından anne de hayatını kaybederken, uzmanlar midye, kumpir ve diğer riskli gıdalara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

Almanya’dan İstanbul’a tatile gelen dört kişilik Böcek ailesi, Ortaköy’de midye dolma, kumpir, kokoreç ve tavuk tantuni yedikten sonra fenalaşmıştı. Ailenin en küçük üyeleri Kadir Muhammet (6) ve Masal (3) hayatını kaybetmişti.

Miniklerin annelerinden de acı haber geldi. 31 yaşındaki Çiğdem Böcek, doktorların bütün çabasına rağmen kurtarılamadı. Entübe edilen baba Servet Böcek’in (39) yoğun bakımdaki tedavisi sürerken çocuklarının cenazeleri defnedilmek üzere memleketleri Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesine götürüldü.

“BAŞKA ZEHİRLENME VAKASI YOK”

Konuyla ilgili açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Abdullah Emre Güner “İstanbul genelinde yapılan değerlendirmelerde, gıda zehirlenmelerine ilişkin olağan dışı herhangi bir artış tespit edilmedi. Sağlık Bakanlığımızın yapay zekâ destekli erken uyarı ve izleme sistemleri tarafından da bulaşıcı hastalıklara yönelik bir alarm durumu belirlenmedi. Yoğun bakımdaki babamızın durumu kritik olup tedavisi bütün imkânlarla sürdürülüyor” dedi.

“MİDYE EN TEHLİKELİ GIDALARIN BAŞINDA”

Gıda mühendisi Ebru Akdağ ailenin tükettiği yiyeceklerin tamamının sağlık açısından risk barındırdığını belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Midye zehirlenme açısından en riskli gıdaların başında gelir. Suyu süzdüğü için sudaki bütün zararlı bakterileri ve denizin kirini içinde tutar. Bütün bunların üstüne içindeki pirinçler de topraktan gelebilen B. Cereus mikroorganizması sporlarını içerir. Bunlar nişastalı ürünlerin uygunsuz soğutma şartları altında soğutulması ile hızla çoğalır, tehlikeli hâle gelir.”

5 Nisan 2025'te uyarmıştık...
Başlık Resmi5 Nisan 2025’te uyarmıştık…

UYARMIŞTIK!

Kocaeli’de 648 kişinin zehirlenmesi üzerine sokak lezzetlerinin hijyen problemlerini gündeme getirmiştik. Sadece tavuk döner değil; çiğköfte, balık ekmek, midye dolma, kokoreç, sucuk ekmek, kumpir, nohutlu pilava da dikkat çekmiştik…

“SOLANİN FAZLA TÜKETİLİRSE…”

Patatesin kötü şartlarda saklanması sebebiyle yeşillenmesi ve filizlenmesi sonucunda içinde solain adlı bir maddenin açığa çıktığını ifade eden Akdağ “Solanin maddesinin fazla miktarda tüketilmesi sonucunda zehirlenmeler görülebilir. Ancak bu kadar ağır etkileri olmaz. Kumpir için risk, içindeki mayonezin, tavuğun ve diğer katkı maddelerinin etkisidir. Bunların iyi pişmemesi ya da çalışanların elinden bulaşan bakterilerin hızla çoğalması gıda zehirlenmesine yol açabilir” dedi.

Günde yüzlerce kişinin yemek yediği yerlerde sadece bu ailede zehirlenme belirtileri görülmesinin sebebinin genetik yatkınlık olabileceğini belirten Ebru Akdağ “Bu ailenin genetik olarak bağışıklığı düşük olabilir. Ayrıca yedikleri gıdaların hepsinin risk taşıması sebebiyle, birlikte tükettikleri için de risk katlanarak artmış olabilir” değerlendirmesini yaptı.

Paylaş. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Bitkiden | Bitki Bazlı Gıdalar
  • Website

SON YAZILAR

Gıda2000 Dergisi | BİTKİDEN Kahve Çalışma Grubu kuruldu

10 Kasım 2025

igfhaber | BİTKİDEN, Dünya Vegan Günü’nde bitki bazlı beslenmenin önemine dikkat çekti

3 Kasım 2025

perakende.org | BİTKİDEN’den öğretmenlere gıda okuryazarlığı eğitimi

27 Ekim 2025
Leave A Reply Cancel Reply

Son Yazılar

Bitki Bazlı Gıdalar Nedir?

31 Ağustos 202473

Gıda ambalajları bizi kandırıyor mu? Etikette yazanlar ne anlama geliyor? İşte bir gıda mühendisinin uyarıları ve ‘Sakın almayın’ dediği ürünler

31 Ağustos 202470

Vejetaryen, vegan ve bitki bazlı beslenme

31 Ağustos 202469

Habertürk.com | Tavuk yiyen erkek dişileşir mi? Sosyal medyada yayılan iddialara yanıt: Bilimsel karşılığı yok

26 Mayıs 202568
Öne Çıkanlar
Basında Biz

Türkiye Gazetesi | Sokak lezzetleri kabusunda korkunç zincir: Midye, kokoreç ve kumpir

By Bitkiden | Bitki Bazlı Gıdalar17 Kasım 2025

İstanbul’da yedikleri sokak lezzetlerinin ardından zehirlenen Böcek ailesinde iki çocuğun ardından anne de hayatını kaybederken,…

Gıda2000 Dergisi | BİTKİDEN Kahve Çalışma Grubu kuruldu

10 Kasım 2025

Gıda Türk Dergisi | Malezya Palm Yağı Forumu (MPOF) Türkiye 2025, sektörün küresel liderlerini İstanbul’da ağırladı

5 Kasım 2025

igfhaber | BİTKİDEN, Dünya Vegan Günü’nde bitki bazlı beslenmenin önemine dikkat çekti

3 Kasım 2025
Sosyal Medya
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn
Hakkımızda
Hakkımızda
Sosyal Medya
  • Instagram
  • Youtube
  • Linkedin
Hakkımızda
  • Biz Kimiz?
  • Misyon
  • Yönetim Kurulu
  • Amacımız
Haberler & Duyurular
  • Bizden Haberler
  • Basında Biz
  • Dünyadan Gelişmeler
  • Duyurular & Etkinlikler
Bitki Bazlı Gıdalar
  • Sürdürülebilirlik
  • Sözlük
  • İletişim
© 2025 Bitkiden.org.tr - Tüm hakları saklıdır.
Gizlilik ve K.V.K.K. | Açık Rıza Metni | Aydınlatma Metni | Çerez Politikası

Aramak istediğinizi yukarı yazın ve Enter tuşuna basın. İptal etmek için Esc tuşuna basın.