Close Menu
Bitkiden.org.tr
  • Ana Sayfa
  • Hakkımızda
    • Biz Kimiz?
    • Misyon
    • Vizyonumuz
    • Yönetim Kurulu
    • Amacımız
  • Haberler & Duyurular
    • Bizden Haberler
    • Basında Biz
    • Dünyadan Gelişmeler
    • Duyurular & Etkinlikler
  • Bitki Bazlı Gıdalar
  • Sürdürülebilirlik
  • Sözlük
  • Blog
  • İletişim
  • Türkçe
    • Türkçe
    • English
Son Yazılar

ekonomim.com | BİTKİDEN, Dünya Gıda Günü’nde duyarlı, adil ve erişilebilir gıda sistemine dikkat çekti

15 Ekim 2025

diken.com.tr | Gıda mühendisi Akdağ: Türkiye kendi gıda alerjenlerini belirlemeli

19 Eylül 2025

Foods Digitale Dergisi | Bir öğün, bin fayda

19 Eylül 2025
Bitkiden.org.tr
  • Ana Sayfa
  • Hakkımızda
    • Biz Kimiz?
    • Misyon
    • Vizyonumuz
    • Yönetim Kurulu
    • Amacımız
  • Haberler & Duyurular
    • Bizden Haberler
    • Basında Biz
    • Dünyadan Gelişmeler
    • Duyurular & Etkinlikler
  • Bitki Bazlı Gıdalar
  • Sürdürülebilirlik
  • Sözlük
  • Blog
  • İletişim
  • Türkçe
    • Türkçe
    • English
Bitkiden.org.tr
Anasayfa » HThayat Habertürk | Bitki bazlı gıda nedir?
Basında Biz

HThayat Habertürk | Bitki bazlı gıda nedir?

Bitkiden | Bitki Bazlı GıdalarBy Bitkiden | Bitki Bazlı Gıdalar26 Mayıs 2025Yorum yapılmamış3 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Paylaş
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Bitki bazlı gıdalar, bireylerin beslenme alışkanlıklarını değiştirmekle kalmıyor, aynı zamanda çevresel ve ekonomik sürdürülebilirlik için çözüm sunmada kritik bir rol üstleniyor. İşte bitki bazlı gıdalar ile ilgili bilmeniz gerekenler…

Bu içerik Bitki Bazlı Gıdalar Derneği (BİTKİDEN) Yönetim Kurulu Başkanı Gıda Mühendisi Ebru Akdağ tarafından kaleme alınmıştır.

Bitkisel gıdalar, üretim süreçlerinde daha az su, enerji ve arazi kullanımı gerektirerek iklim kriziyle mücadele konusunda yardımcı olabilecek sürdürülebilir protein alternatifleri olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca karbondioksit (CO2), metan gibi gazların atmosfere karışması yani sera gazı emisyonunu azaltarak küresel sıcaklıktaki artışı yavaşlatıyor. Oxford Üniversitesi’nin katkılarıyla hazırlanan Our World Data In World’e göre, 1 kg sığır eti üretimi ortalama 100 kilogram sera gazı salınımına neden olurken, bezelye üretimi yalnızca 1 kg sera gazı üretiyor. Birçok bitkisel ürünün metan gazı emisyonu önemsenmeyecek düzeyde olup metan emisyonlarını hesaba katmasak bile, bitki bazlı gıdaların ayak izi hayvansal ürünlerden 10 kat daha az olabileceği belirtiliyor. Daha somut bir örnek verecek olursak ayda bir porsiyon et veya balık öğününü bitkisel alternatiflerle değiştirmek, 2050 yılına kadar yılda 6 milyar ton CO2e tasarrufu sağlayabilir. Bu, Türkiye’nin 2021’de ürettiği karbon ayak izi emisyonuna neredeyse eşdeğer bir miktardır. Bu çevresel avantajlar, ekonomik ve ekolojik dengeyi desteklerken, tüketicilere bilinçli tercihler yapma fırsatı sunuyor. Tüketicilerin böyle çevre dostu ürünlere ilgisinin artması, özellikle Avrupa Birliği’nde bitkisel gıdalara karşı talebi de büyütüyor. Hatta geçtiğimiz günlerde içerisinde uzmanların, üreticilerin ve tüketicilerin de bulunduğu 130’dan fazla kuruluş 2026 yılında kadar Avrupa Birliği’nin de bu konuda bir Bitki Bazlı Gıda Eylem Planı geliştirmesi ve bu plan ile sürdürülebilir üretim, yeni iş fırsatları doğması, halk sağlığını iyileştirmesi gibi konularda katkı sağlaması için çağrıda bulundu.

Bitki bazlı gıdaların içerisinde dönüşüm: Çeşitlilik ve inovasyon

Bitki bazlı beslenme, yalnızca vegan veya vejetaryen diyetlerle sınırlı kalmıyor. Artık daha geniş bir tüketici kitlesine hitap eden bu ürünler, tat, içerik ve çeşitlilik açısından sürekli yenileniyor. Innova Market Insights verilerine göre, bitki bazlı ürünler son beş yılda %23 oranında yıllık bileşik ortalama büyüme göstererek tüketicilerin yalnızca çevresel kaygılarla değil; aynı zamanda çeşitlilik arayışıyla da bu ürünlere yöneldiğini ortaya koyuyor. Dondurarak kurutma gibi gıda teknolojisindeki gelişmelerin yaygınlaşması, filizlendirilmiş, fermente, zenginleştirilmiş ürünler gibi yenilikler, ürünlerin lezzeti ve besin değerini artırıyor.

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bitki bazlı ürünlere olan talep giderek artıyor. Küresel Bitki Bazlı Gıdalar Birliği’nin (PBFGA) araştırmasına göre, ülkemizdeki tüketicilerin %51’i bu ürünleri daha sağlıklı bir yaşam tarzı için tercih ederken, %44’ü çevresel kaygılarla bitki bazlı ürünleri tercih ettiğini belirtiyor. Bitki bazlı beslenenlerin sayısı geçmiş yıllara göre %44 artarken, tüketicilerin %67’si yemek servislerinde bitki bazlı gıdaları tüketiyor. Yerel üreticiler de bu talebi karşılamak için inovasyon ve ürün geliştirme çalışmalarını hızlandırarak bitkisel protein kaynaklarına odaklanıyor. Bitkilerin gücünden faydalanarak geleneksel tatları geleceğin daha fonksiyonel, daha besleyici gıda ürünlerine dönüştürüyor.

Geleceğin gıda sistemi, çevresel ve sağlık odaklı dönüşümlere dayanıyor. Bitki bazlı ürünler, yalnızca bir alternatif değil, sürdürülebilir bir geleceğin yapı taşı olma potansiyelinden sebep büyük önem taşıyor.

Referanslar:

Hannah Ritchie. “The carbon footprint of foods: are differences explained by the impacts of methane?”. Şuradan alındı: https://ourworldindata.org/carbon-footprint-food-methane (10.03.2020).

Paylaş. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Bitkiden | Bitki Bazlı Gıdalar
  • Website

SON YAZILAR

ekonomim.com | BİTKİDEN, Dünya Gıda Günü’nde duyarlı, adil ve erişilebilir gıda sistemine dikkat çekti

15 Ekim 2025

Foods Digitale Dergisi | Bir öğün, bin fayda

19 Eylül 2025

diken.com.tr | Ekmek küflenmişse ‘vedalaşın’

19 Eylül 2025
Leave A Reply Cancel Reply

Son Yazılar

Vejetaryen, vegan ve bitki bazlı beslenme

31 Ağustos 202468

Bitki Bazlı Gıdalar Nedir?

31 Ağustos 202467

Gıda ambalajları bizi kandırıyor mu? Etikette yazanlar ne anlama geliyor? İşte bir gıda mühendisinin uyarıları ve ‘Sakın almayın’ dediği ürünler

31 Ağustos 202461

Habertürk.com | Tavuk yiyen erkek dişileşir mi? Sosyal medyada yayılan iddialara yanıt: Bilimsel karşılığı yok

26 Mayıs 202559
Öne Çıkanlar
Basında Biz

ekonomim.com | BİTKİDEN, Dünya Gıda Günü’nde duyarlı, adil ve erişilebilir gıda sistemine dikkat çekti

By Bitkiden | Bitki Bazlı Gıdalar15 Ekim 2025

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 1945’teki kuruluşuna ithafen her yıl 16 Ekim’de kutlanan…

diken.com.tr | Gıda mühendisi Akdağ: Türkiye kendi gıda alerjenlerini belirlemeli

19 Eylül 2025

Foods Digitale Dergisi | Bir öğün, bin fayda

19 Eylül 2025

diken.com.tr | Ekmek küflenmişse ‘vedalaşın’

19 Eylül 2025
Sosyal Medya
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn
Hakkımızda
Hakkımızda
Sosyal Medya
  • Instagram
  • Youtube
  • Linkedin
Hakkımızda
  • Biz Kimiz?
  • Misyon
  • Yönetim Kurulu
  • Amacımız
Haberler & Duyurular
  • Bizden Haberler
  • Basında Biz
  • Dünyadan Gelişmeler
  • Duyurular & Etkinlikler
Bitki Bazlı Gıdalar
  • Sürdürülebilirlik
  • Sözlük
  • İletişim
© 2025 Bitkiden.org.tr - Tüm hakları saklıdır.
Gizlilik ve K.V.K.K. | Açık Rıza Metni | Aydınlatma Metni | Çerez Politikası

Aramak istediğinizi yukarı yazın ve Enter tuşuna basın. İptal etmek için Esc tuşuna basın.