Close Menu
Bitkiden.org.tr
  • Ana Sayfa
  • Hakkımızda
    • Biz Kimiz?
    • Misyon
    • Vizyonumuz
    • Yönetim Kurulu
    • Amacımız
  • Haberler & Duyurular
    • Bizden Haberler
    • Basında Biz
    • Dünyadan Gelişmeler
    • Duyurular & Etkinlikler
  • Bitki Bazlı Gıdalar
  • Sürdürülebilirlik
  • Sözlük
  • Blog
  • İletişim
  • Türkçe
    • Türkçe
    • English
Son Yazılar

ekonomim.com | BİTKİDEN, Dünya Gıda Günü’nde duyarlı, adil ve erişilebilir gıda sistemine dikkat çekti

15 Ekim 2025

diken.com.tr | Gıda mühendisi Akdağ: Türkiye kendi gıda alerjenlerini belirlemeli

19 Eylül 2025

Foods Digitale Dergisi | Bir öğün, bin fayda

19 Eylül 2025
Bitkiden.org.tr
  • Ana Sayfa
  • Hakkımızda
    • Biz Kimiz?
    • Misyon
    • Vizyonumuz
    • Yönetim Kurulu
    • Amacımız
  • Haberler & Duyurular
    • Bizden Haberler
    • Basında Biz
    • Dünyadan Gelişmeler
    • Duyurular & Etkinlikler
  • Bitki Bazlı Gıdalar
  • Sürdürülebilirlik
  • Sözlük
  • Blog
  • İletişim
  • Türkçe
    • Türkçe
    • English
Bitkiden.org.tr
Anasayfa » Habertürk | Gıdadaki zehirli maddeler kanserojen mi?
Basında Biz

Habertürk | Gıdadaki zehirli maddeler kanserojen mi?

Bitkiden | Bitki Bazlı GıdalarBy Bitkiden | Bitki Bazlı Gıdalar16 Mayıs 2025Yorum yapılmamış3 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Paylaş
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

İhraç edilen ürünlerdeki pestisit ve aflatoksin limit aşımı, sadece ihracat krizine değil, insan sağlığı için büyük risklere de sebep oluyor. Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, yüksek miktarda pestisit alımının kanser, hormonal bozukluklar, Parkinson, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını; aflatoksinin ise karaciğer kanseriyle doğrudan ilişkili olduğunu söyledi. Habertürk’ten Demet Demirkır’ın haberi

Türkiye’den ihraç edilen ürünlerde yüksek miktarda pestisit kalıntısı (zirai ilaç) ya da aflatoksin (zehirli ve kanserojen madde) bulunması nedeniyle iade edilen ürünlerin sayısı giderek artıyor.

Bitki Bazlı Gıdalar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, ürünlerin pestisit kalıntı seviyelerinin ihraç edilen ülkelerde belirlenmiş standartların üzerinde olmasının, en yaygın iade sebeplerinden biri olduğunu söyledi.

ÜRÜNLER DEPOLAMA VEYA TAŞIMA SÜRECİNDE BİLE ETKİLENEBİLİR

Akdağ, “Özellikle Avrupa Birliği sıkı gıda güvenliği standartlarına sahiptir. Ülkemizde de bulunan Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği, Avrupa Birliği örnek alınarak hazırlanmıştır. Ancak farklılıklar bulunabilmektedir. Ürünlerde kullanılan pestisitlerin maksimum kalıntı limitlerinin ilgili ülkenin belirlediği yasal sınırları aşması, ihracatın yapıldığı ülkelerde kullanılan pestisitin yasaklı olması, yapılan analizlerin ihracatın yapıldığı ülkenin standartlarıyla uyumlu olmaması, güvenilirliğinin farklılık göstermesi veya depolama veya taşıma süresince rüzgâr, su vb. yollarla çapraz bulaş olması pestisit kalıntılarının normalden fazla çıkmasına ve ürünlerin geri gönderilmesine yol açabilir” ifadelerini kullandı.

SAĞLIK RİSKİ VARSA…

Bunun dışında insan sağlığı için yüksek seviyelerde sağlık riski oluşturulabilecek ve ilgili ülkelerin belirlediği bulaşanlar limitlerinin aşılması halinde de bu ürünlerin iade edildiğini aktaran Akdağ, sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizde de bu bulaşanlar AB ile uyumlu, Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği ile iç piyasada kontrol edilir. Aşılması halinde her gün Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sitesinde açıklanır.”

PESTİSİT NE İŞE YARIYOR?

Pestisitler, böcekler, kemirgenler, mantarlar ve istenmeyen bitkiler (yabani otlar) dahil olmak üzere zararlıları öldürmek için kullanılan kimyasal bileşiklerdir. Dünya çapında 1000’den fazla farklı pestisit kullanıldığını söyleyen Akdağ, “Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, pestisitler, sivrisinekler gibi hastalık vektörlerini öldürmek için halk sağlığında ve ürünlere zarar veren zararlıları öldürmek için tarımda kullanılır. Bitkiler, 30 bin ot türü, 3 bin solucan türü ve 10 bin bitki yiyen böcek türüyle rekabet etmelidir. Tehditler mahsuller tarladan çıktıktan sonra da durmaz; böcekler, küfler ve kemirgenler depolamada hasara yol açabilir. Pestisitler mahsullerin ömrünü uzatabilir ve hasat sonrası kayıpları önleyebilir” dedi.

YÜKSEK MİKTARDA PESTİSİT ALIMI KANSER VE PARKINSON GİBİ HASTALIKLARA YOL AÇIYOR

Pestisitin yüksek miktarda alınmasının çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığının altını çizen Gıda Mühendisi Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yüksek miktarda pestisit alımı; mide bulantısı, baş dönmesi, kas kasılmaları ve solunum problemleri gibi belirtilere neden olabilir. Kronik olarak uzun vadede ise düşük seviyeli maruziyet bile kanser, hormonal bozukluklar, nörolojik hastalıklar (örneğin Parkinson) ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.”

AFLATOKSİN: BİRİNCİ SINIF KANSEROJEN

Aflatoksin ise baharatlarda, kuruyemiş ve kuru meyvelerde görülüyor. Aflatoksinin çeşitli küflerin ürettiği toksik bir madde olduğunu kaydeden Akdağ, “Özellikle sıcak ve nemli ortamlarda yetişen Antep fıstığı, mısır, incir, fındık, fıstık, badem gibi yemişlerde bulunabilir. Aflatoksin, karaciğer kanseriyle doğrudan ilişkilidir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından “birinci sınıf kanserojen” olarak sınıflandırılmıştır” diye konuştu.

TÜRKİYE’YE GERİ GÖNDERİLEN BU ÜRÜNLERE NE OLUYOR?

5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı ve Yem Kanunu’na göre ilgili limitlerin aşılması halinde ürünlerin imha edildiğini söyleyen Akdağ, “İhracattan geri gönderilen ürünler, gerekçeleri göz önünde bulundurularak Bakanlık tarafından resmi kontrol sürecine tabi tutulmaktadır. Gümrük müdürlüğünün talebi doğrultusunda, il tarım ve orman müdürlükleri tarafından gerekli denetimler gerçekleştirilir. Bu denetimler kapsamında, iade edilen ürün ile ihraç edilen ürünün aynı olup olmadığı kontrol edilir. Ayrıca ürünlerde bozulma, küflenme ya da böceklenme gibi sorunların olup olmadığı detaylı bir şekilde incelenir. Yapılan kontroller sonucunda, mevzuata uygun bulunmayan ürünlerin ülkeye girişine, başka bir ülkeye gönderilmesine veya alternatif şekillerde değerlendirilmesine kesinlikle izin verilmez ve bu tür ürünler imha edilir” ifadelerini kullandı.

https://www.haberturk.com/gidalarda-pestisit-alarmi-dso-birinci-sinif-kanserojen-haberler-3747187?page=8

Paylaş. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Bitkiden | Bitki Bazlı Gıdalar
  • Website

SON YAZILAR

ekonomim.com | BİTKİDEN, Dünya Gıda Günü’nde duyarlı, adil ve erişilebilir gıda sistemine dikkat çekti

15 Ekim 2025

Foods Digitale Dergisi | Bir öğün, bin fayda

19 Eylül 2025

diken.com.tr | Ekmek küflenmişse ‘vedalaşın’

19 Eylül 2025
Leave A Reply Cancel Reply

Son Yazılar

Vejetaryen, vegan ve bitki bazlı beslenme

31 Ağustos 202468

Bitki Bazlı Gıdalar Nedir?

31 Ağustos 202467

Gıda ambalajları bizi kandırıyor mu? Etikette yazanlar ne anlama geliyor? İşte bir gıda mühendisinin uyarıları ve ‘Sakın almayın’ dediği ürünler

31 Ağustos 202462

Habertürk.com | Tavuk yiyen erkek dişileşir mi? Sosyal medyada yayılan iddialara yanıt: Bilimsel karşılığı yok

26 Mayıs 202559
Öne Çıkanlar
Basında Biz

ekonomim.com | BİTKİDEN, Dünya Gıda Günü’nde duyarlı, adil ve erişilebilir gıda sistemine dikkat çekti

By Bitkiden | Bitki Bazlı Gıdalar15 Ekim 2025

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 1945’teki kuruluşuna ithafen her yıl 16 Ekim’de kutlanan…

diken.com.tr | Gıda mühendisi Akdağ: Türkiye kendi gıda alerjenlerini belirlemeli

19 Eylül 2025

Foods Digitale Dergisi | Bir öğün, bin fayda

19 Eylül 2025

diken.com.tr | Ekmek küflenmişse ‘vedalaşın’

19 Eylül 2025
Sosyal Medya
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn
Hakkımızda
Hakkımızda
Sosyal Medya
  • Instagram
  • Youtube
  • Linkedin
Hakkımızda
  • Biz Kimiz?
  • Misyon
  • Yönetim Kurulu
  • Amacımız
Haberler & Duyurular
  • Bizden Haberler
  • Basında Biz
  • Dünyadan Gelişmeler
  • Duyurular & Etkinlikler
Bitki Bazlı Gıdalar
  • Sürdürülebilirlik
  • Sözlük
  • İletişim
© 2025 Bitkiden.org.tr - Tüm hakları saklıdır.
Gizlilik ve K.V.K.K. | Açık Rıza Metni | Aydınlatma Metni | Çerez Politikası

Aramak istediğinizi yukarı yazın ve Enter tuşuna basın. İptal etmek için Esc tuşuna basın.