Close Menu
Bitkiden | Bitki Bazlı Gıdalar Derneği
  • Ana Sayfa
  • Hakkımızda
    • Biz Kimiz?
    • Misyon
    • Vizyonumuz
    • Yönetim Kurulu
    • Amacımız
  • Haberler & Duyurular
    • Bizden Haberler
    • Basında Biz
    • Dünyadan Gelişmeler
    • Duyurular & Etkinlikler
  • Bitki Bazlı Gıdalar
  • Sürdürülebilirlik
  • Sözlük
  • Blog
  • İletişim
Son Yazılar

Gıda Bülteni | Yumurta taze mi bayat mı nasıl anlaşılır? İşte yumurta tazelik testi!

13 Ağustos 2025

Gıda Türk Dergisi | İnfobezite çağında bilgiye boğuluyoruz ama açız

11 Temmuz 2025

Hürriyet Gazetesi | Türkiye sıcak havayla kavurulurken sofralarınız güvende mi? Bu gıdaları tüketirken çok dikkat edin

11 Temmuz 2025
Bitkiden | Bitki Bazlı Gıdalar Derneği
  • Ana Sayfa
  • Hakkımızda
    • Biz Kimiz?
    • Misyon
    • Vizyonumuz
    • Yönetim Kurulu
    • Amacımız
  • Haberler & Duyurular
    • Bizden Haberler
    • Basında Biz
    • Dünyadan Gelişmeler
    • Duyurular & Etkinlikler
  • Bitki Bazlı Gıdalar
  • Sürdürülebilirlik
  • Sözlük
  • Blog
  • İletişim
Bitkiden | Bitki Bazlı Gıdalar Derneği
Anasayfa » Gıda Bülteni | Ev konserveleri sağlığa tehdit mi?
Basında Biz

Gıda Bülteni | Ev konserveleri sağlığa tehdit mi?

Bitkiden | Bitki Bazlı GıdalarBy Bitkiden | Bitki Bazlı Gıdalar16 Mayıs 2025Yorum yapılmamış4 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Paylaş
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Konserve yapımı, uzun yıllardır hem geleneksel olarak evlerde kullandığımız hem de gıda endüstrisinin raflarda bizlere farklı seçenekler sunmak için uyguladığı iyi bir gıda saklama yöntemidir.

Evde yapılan konserveler herkesin gönlünde taht kurmuşken nedense raflardaki konservelere kuşkuyla yaklaşıldığına tanık oluruz. İşin tuhaf yanı, evde konserve yapımının her yıl zehirlenme ve hatta maalesef ölüm vakalarına uzanan manşetlere yansıdığını görmemize rağmen, hala ev konservelerine masum ve romantik, endüstriyel üretim konservelere ise şüpheci ve çoğu zaman haksız yere suçlayıcı gözlerle bakmamızdır.

Konserve orduların ihtiyacından doğdu

Gelin işin başından, konserve üretiminin keşfinden başlayalım konuya.

Gıda alanındaki neredeyse her gelişme gibi konserveleme yöntemi de insani bir ihtiyaçtan doğar.

1795’te Napolyon Bonapart, seferde iyi beslenemeyen ordusu için güvenilir bir gıda muhafaza yöntemi bulanı ödüllendireceğini ilan eder. 15 yıl süren bir araştırma ardından Nicholas Appert kavanozlardaki gıdaları ısıyla işleyip balmumuyla mühürlediği yöntemi geliştirerek ödülü kazanır.

 

Böylelikle ilk konserve üretimi 1810’da başlamış olur. Ancak kavanozlar savaş ortamında saklamada çok kullanışlı değildir; hem ağırlığı hem de patlaması sorundur. 

 

Buna alternatif aynı yıl, ordularına güvenilir gıda arayışındaki bir başka ülkeden, İngiltere’den gelir. Peter Durand’ın kalaylanmış teneke kutularını kullanmasıyla Kraliyet Donanması pratik konservelerine kavuşur.

Konserveyle Avrupa’dan sonra tanışan Amerika aslında yıllar içinde en çok konserve tüketen ülke konumuna gelir. Konservenin ABD’de yaygınlaşması da yine bir ihtiyaçtan kaynaklanır. Bu, I. Dünya Savaşı’nın zorlu günlerinde kadınların aile bütçesine ve üretime katkıda bulunmasıyla olur.

Kullanımına paralel olarak konserve konusundaki bilimsel araştırmalar da artar ve bu konudaki en önemli bulgu günümüzden bir asır önce yayınlanır. 1917’de ABD Tarım Bakanlığı, “düşük asitli” gıdaları işlemenin tek güvenli yolunun basınçlı konserve tenceresi olduğunu açıklar. Çünkü bu, konserve zehri olarak bilinen ve oldukça tehlikeli olan Botulinum toksinini yok etmenin tek yoludur.

Düşük asitli gıdalar

Peki düşük asitli gıdalar nelerdir?

Gıdaların kendilerine özgü asitlik dereceleri vardır. Sıfır ile on dört arasında değişen bu ölçü birimine pH; yani “Hidrojenin Gücü” (Power of Hydrogen) denilir. pH’ın yedi olması, gıdanın nötr olduğu anlamına gelir; buna örnek sudur. pH’ı 7’den büyük olan gıdalar düşük asitli, pH’ı 7’den küçük olanlar ise düşük asitlidir.

Meyveler genellikle yüksek asitliyken, sebzeler, et, süt gibi gıdalar düşük asitlidir. Şu korkunç zehri üreten C.botulinum oksijensiz ve düşük asitli gıdaların olduğu ortamları sever. Bu ortam çoğu sebze konservelerinde karşılaştığımız koşullarda sağlanır. C.botulinum pH 4.6’dan yüksek (yani düşük asitli) her gıdada gelişerek toksin üretebilir.

Domates kaynatılarak konserve hazırlanır mı?

Genellikle yüksek asitli oldukları için meyvelerden kaynatılarak konserve hazırlanması riskli değildir. Bir meyve olan domates için ise durum farklıdır. Bazı domateslerin asitlik derecesi 4.6 civarında olabileceği için, domatesli karışımlarından kaynatılarak konserve hazırlanması tehlikelidir. Asıl olması gereken, ABD Tarım Bakanlığı’nın bundan bir asır önce belirttiği gibi, domates ve sebze gibi düşük asitli gıdalardan konserve hazırlamak için basınçlı konserve tenceresi kullanılmasıdır. Çünkü öldürücü botulinum’u etkisiz hale getirmek için ürüne 121 °C’de 20 dakika ısıl işlem uygulanması gerekir. Kaynatmayla bu derecelere ulaşmak mümkün değildir. Yüksek derecelere çıkmak basınç kontrolüyle mümkündür. O halde basınç prensibiyle çalışan düdüklü tencere çözüm olabilir mi? Hayır…

Düdüklü tencere neden çözüm değil?

Düdüklü tencereler, konserve tencerelerinden küçüktür. Konserve hazırlarken ısınma ve soğuma sürelerinin uzun olması önemlidir. Düdüklü tencerelerde, nispeten daha küçük hacimleri dolayısıyla basınçlı konserve tencerelerine göre bu süreler çok daha kısadır. Bu durum da botulizm sporlarının üremesine fırsat tanıyabilir.

Ancak asıl konu, çoğu düdüklü tencerede kontrollü basınç ölçümü olmamasıdır. Hazırlayacağınız konservenin güvenilir olabilmesi için, 121 dereceye çıkabilecek basıncı uygulayabiliyor ve bu derecede 20 dakika kalabiliyor olmanız gerekir.

Evde konserve yapılabilir mi?

Uluslararası otoriteler ne diyor?

Ev şartlarında kontrollü yapılması zor olduğu için otoriteler, tüm koşulların yerine getirildiğinden emin olunamayacağı bir durumda ev konservesini önermezler. Dolayısıyla düşük asitli gıdalardan (et ürünleri, deniz ürünleri, süt, sebzeler vb.) hazırlanacaksa ya basınçlı konserve tenceresi (düdüklü tencere değil) ya da tüketime hazır konserve tercih edilmelidir.

Sonuçta meyvelerle evde konserve yapmak, hijyen adımlarını takip ettiğimiz sürece sorun değildir. Ancak sebzeler ve domates gibi düşük asitliğe sahip gıdalarla evde konserve hazırlamak oldukça risklidir. Çünkü şimdiye kadar bilinen en güçlü zehri üreten bakterinin gelişmek için sevdiği koşullar, yani düşük asitli ve oksijensiz ortam, bu konservelerde oluşur. Bunu engellemenin yöntemi ise 121 derecede 20 dakikalık bir ısıl işlem uygulamaktır. Ancak basınçlı konserve tencereniz yoksa bunu kontrol etme şansınız olmadığı için, evde konserve yapımı sonucu hastaneyi boylamak olabilecek bir riski kabul etmek anlamına gelir.

https://www.gidabulteni.com/yazarlar/konserve-gida-zararli-ve-sagliksiz-mi/314

Paylaş. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Bitkiden | Bitki Bazlı Gıdalar
  • Website

Related Posts

Gıda Bülteni | Yumurta taze mi bayat mı nasıl anlaşılır? İşte yumurta tazelik testi!

13 Ağustos 2025

Gıda Türk Dergisi | İnfobezite çağında bilgiye boğuluyoruz ama açız

11 Temmuz 2025

Hürriyet Gazetesi | Türkiye sıcak havayla kavurulurken sofralarınız güvende mi? Bu gıdaları tüketirken çok dikkat edin

11 Temmuz 2025
Leave A Reply Cancel Reply

Son Yazılar

Bitki Bazlı Gıdalar Nedir?

31 Ağustos 202454

Vejetaryen, vegan ve bitki bazlı beslenme

31 Ağustos 202450

Bitki Bazlı Gıdalar Yemek Çevreye, Sağlığınıza ve Ekonominize İyi Gelebilir

31 Ağustos 202449

Neden Bitki Bazlı Beslenme?

31 Ağustos 202447
Öne Çıkanlar
Basında Biz

Gıda Bülteni | Yumurta taze mi bayat mı nasıl anlaşılır? İşte yumurta tazelik testi!

By Bitkiden | Bitki Bazlı Gıdalar13 Ağustos 2025

Yumurta tazelik testi nasıl yapılır.. Yumurta taze mi bayat mı nasıl anlaşılır.. Yumurta nasıl saklanır..…

Gıda Türk Dergisi | İnfobezite çağında bilgiye boğuluyoruz ama açız

11 Temmuz 2025

Hürriyet Gazetesi | Türkiye sıcak havayla kavurulurken sofralarınız güvende mi? Bu gıdaları tüketirken çok dikkat edin

11 Temmuz 2025

Perakende.org | Dondurulmuş gıdalar ile güvenli ve sürdürülebilir beslenme mümkün

11 Temmuz 2025
Sosyal Medya
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn
Sosyal Medya
  • Instagram
  • Youtube
  • Linkedin
Hakkımızda
  • Biz Kimiz?
  • Misyon
  • Yönetim Kurulu
  • Amacımız
Haberler & Duyurular
  • Bizden Haberler
  • Basında Biz
  • Dünyadan Gelişmeler
  • Duyurular & Etkinlikler
  • Güncel Faaliyetlerimiz
Bitki Bazlı Gıdalar
  • Sürdürülebilirlik
  • Sözlük
  • İletişim
© 2025 Bitkiden.org.tr - Tüm hakları saklıdır.
Gizlilik ve K.V.K.K. | Açık Rıza Metni | Aydınlatma Metni | Çerez Politikası

Aramak istediğinizi yukarı yazın ve Enter tuşuna basın. İptal etmek için Esc tuşuna basın.