Close Menu
Bitkiden.org.tr
  • Ana Sayfa
  • Hakkımızda
    • Biz Kimiz?
    • Misyon
    • Vizyonumuz
    • Yönetim Kurulu
    • Amacımız
  • Haberler & Duyurular
    • Bizden Haberler
    • Basında Biz
    • Dünyadan Gelişmeler
    • Duyurular & Etkinlikler
  • Bitki Bazlı Gıdalar
  • Sürdürülebilirlik
  • Sözlük
  • Blog
  • İletişim
  • Türkçe
    • Türkçe
    • English
Son Yazılar

aa.com.tr | Türkiye’nin bitki bazlı gıdalardaki potansiyeli artıyor

24 Kasım 2025

Türkiye Gazetesi | Sokak lezzetleri kabusunda korkunç zincir: Midye, kokoreç ve kumpir

17 Kasım 2025

Gıda2000 Dergisi | BİTKİDEN Kahve Çalışma Grubu kuruldu

10 Kasım 2025
Bitkiden.org.tr
  • Ana Sayfa
  • Hakkımızda
    • Biz Kimiz?
    • Misyon
    • Vizyonumuz
    • Yönetim Kurulu
    • Amacımız
  • Haberler & Duyurular
    • Bizden Haberler
    • Basında Biz
    • Dünyadan Gelişmeler
    • Duyurular & Etkinlikler
  • Bitki Bazlı Gıdalar
  • Sürdürülebilirlik
  • Sözlük
  • Blog
  • İletişim
  • Türkçe
    • Türkçe
    • English
Bitkiden.org.tr
Anasayfa » Perakende.org | Dondurulmuş gıdalar ile güvenli ve sürdürülebilir beslenme mümkün
Basında Biz

Perakende.org | Dondurulmuş gıdalar ile güvenli ve sürdürülebilir beslenme mümkün

Bitkiden | Bitki Bazlı GıdalarBy Bitkiden | Bitki Bazlı Gıdalar11 Temmuz 2025Updated:27 Ekim 2025Yorum yapılmamış3 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Paylaş
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte gıda güvenliği daha da önem kazanırken, dondurulmuş gıdalar hem sağlıklı hem sürdürülebilir hem de ekonomik bir alternatif olarak öne çıkıyor. Besin değerini koruyan, gıda israfını azaltan ve pratik kullanım sunan bu ürünlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ, “Dondurulmuş gıdalar, güvenli saklama koşullarıyla sağlığı korurken; gıda israfını azaltan, su tasarrufu sağlayan ve ekonomik erişimi mümkün kılan çok yönlü bir fayda sunuyor” diyor.

Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte gıdaların bozulma ihtimali artarken, dondurulmuş gıdalar bu riski azaltan ve mutfak ekonomisinin sürdürülebilirliğine katkı sağlayan önemli alternatifler olarak karşımıza çıkıyor. Soğuk zincirle taşınarak güvenli biçimde saklanan bu ürünler, besin değerini uzun süre koruyabiliyor. Gıdanın sadece yenilebilir kısımlarının tazeliğini korurken ayrılması sayesinde ekonomik bir seçenek haline gelirken, evde su tüketimini azaltan pratik kullanımıyla da kaynak tasarrufuna katkı sağlıyor. BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ ise dondurulmuş gıdaların sağlıklı, ekonomik ve çevre dostu beslenme biçimlerinin yaygınlaşmasında kilit bir rol oynadığına dikkat çekiyor.

“Dondurulmuş gıdalar tazesinden daha yüksek besin değeri sunabiliyor”

Dondurulmuş gıdalar, hasat edildikten kısa süre sonra -40°C’de şoklanarak hem mikrobiyal faaliyetler durduruluyor hem de besin öğeleri korunuyor. Bu işlem, sebze ve meyvelerin vitamin ve mineral içeriğinin korunmasını sağlıyor. Akdağ, dondurma işleminin besin öğelerinin korunmasına olanak tanıdığını belirterek, şu açıklamalarda bulunuyor: “Taze olarak adlandırılan ürünler hasat sonrası lojistik, market rafında bekleme ve evde muhafaza gibi aşamalarda ciddi besin kayıplarına uğrayabiliyor, mikrobiyal bozulmalar ürünü tüketilemez duruma getirebiliyor. Oysa dondurulmuş gıdalar, hasat edildikten sonra birkaç saat içerisinde önce ön haşlamaya tabi tutulup enzim aktivitesi yavaşlatılıyor ve hemen ardından dakikalar içerisinde dondurularak besin değerini kaybetmeden saklanabiliyor. Bu yüksek besin değerinin korunmasında IQF (Individual Quick Freezing)-Tek Tek Hızlı Dondurma teknolojisinin kullanılması kritik rol oynuyor. Ev tipi dondurma esnasında oluşan büyük buz kristalleri, hücre çeperini parçalayarak meyve ve sebzenin öz suyunu ve dolayısıyla besin değerinin kaybetmesine yol açabiliyor. Bundan farklı olarak IQF yöntemiyle dondurulan ürünlerde hücre çeperini zedeleyen büyük buz kristalleri oluşmadığı için hücre yapısı bozulmadan, besin değeri korunuyor. Ayrıca, saklama koşullarına uyulduğunda bu ürünler doğal haliyle uzun süre saklanabiliyor ve raf ömrü boyunca besin değerini koruyor. Bu yönüyle dondurulmuş gıdalar, yalnızca pratik değil; aynı zamanda sağlık açısından da güvenli ve besleyici bir alternatif olarak öne çıkıyor Aynı zamanda, zamanı kısıtlı olan tüketicilere de pratik bir çözüm sağlıyor.”

“Yüksek fiyatlar yerine akılcı çözümler sunar”

Dondurulmuş gıdaların ekonomik açıdan da önemli avantajları olduğuna vurgu yapan Ebru Akdağ, şu ifadelere yer veriyor: “Dondurulmuş gıdaların sadece kullanılabilir kısımlarının yer alması ve uzun raf ömrü sayesinde tüketiciye uygun maliyetli bir alternatif sunuyor. Tüketici, yalnızca yiyeceği kısmı satın alırken; yıkama, ayıklama, doğrama gibi hazırlık süreçlerinde harcadığı zamanı ve suyu da tasarruf etmiş oluyor. Bu da sadece ekonomik değil, aynı zamanda zamandan ve emekten de kazandıran bir model yaratıyor. Bu yönüyle hayatı kolaylaştırıyor, mutfağı sadeleştiriyor, bütçeye dost bir yaklaşım sunuyor.”

“Mevsimi dışında da en besleyici haliyle sizi bekliyor”

Günlük meyve sebze tüketiminin ve çeşitlilik ile farklı besin ögelerinin alımının önemine dikkat çeken Akdağ, “Dondurulmuş meyve sebzeler, ürünün en olgun ve dolayısıyla besin değerinin en yüksek olduğu dönemde toplanıp hızlıca dondurularak besin değerlerini ve tazeliklerini uzun süre korur. Bu sayede tüketiciler mevsimi dışında da çeşitli sebze, meyvelere yıl boyunca erişebilir. Tarladan sofraya sürdürülebilir bir tedarik zinciri sunarken mevsim kısıtlamalarını ortadan kaldırarak planlı ve dengeli beslenmeye destek olur” diyor.

Paylaş. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Bitkiden | Bitki Bazlı Gıdalar
  • Website

SON YAZILAR

aa.com.tr | Türkiye’nin bitki bazlı gıdalardaki potansiyeli artıyor

24 Kasım 2025

Türkiye Gazetesi | Sokak lezzetleri kabusunda korkunç zincir: Midye, kokoreç ve kumpir

17 Kasım 2025

Gıda2000 Dergisi | BİTKİDEN Kahve Çalışma Grubu kuruldu

10 Kasım 2025
Leave A Reply Cancel Reply

Son Yazılar

Habertürk.com | Tavuk yiyen erkek dişileşir mi? Sosyal medyada yayılan iddialara yanıt: Bilimsel karşılığı yok

26 Mayıs 202581

Bitki Bazlı Gıdalar Nedir?

31 Ağustos 202479

Gıda ambalajları bizi kandırıyor mu? Etikette yazanlar ne anlama geliyor? İşte bir gıda mühendisinin uyarıları ve ‘Sakın almayın’ dediği ürünler

31 Ağustos 202478

Vejetaryen, vegan ve bitki bazlı beslenme

31 Ağustos 202472
Öne Çıkanlar
Basında Biz

aa.com.tr | Türkiye’nin bitki bazlı gıdalardaki potansiyeli artıyor

By Bitkiden | Bitki Bazlı Gıdalar24 Kasım 2025

Bitki Bazlı Gıdalar Derneği (BİTKİDEN) Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ, “Türkiye’nin tüketici, iç pazar ve…

Türkiye Gazetesi | Sokak lezzetleri kabusunda korkunç zincir: Midye, kokoreç ve kumpir

17 Kasım 2025

Gıda2000 Dergisi | BİTKİDEN Kahve Çalışma Grubu kuruldu

10 Kasım 2025

Gıda Türk Dergisi | Malezya Palm Yağı Forumu (MPOF) Türkiye 2025, sektörün küresel liderlerini İstanbul’da ağırladı

5 Kasım 2025
Sosyal Medya
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn
Hakkımızda
Hakkımızda
Sosyal Medya
  • Instagram
  • Youtube
  • Linkedin
Hakkımızda
  • Biz Kimiz?
  • Misyon
  • Yönetim Kurulu
  • Amacımız
Haberler & Duyurular
  • Bizden Haberler
  • Basında Biz
  • Dünyadan Gelişmeler
  • Duyurular & Etkinlikler
Bitki Bazlı Gıdalar
  • Sürdürülebilirlik
  • Sözlük
  • İletişim
© 2025 Bitkiden.org.tr - Tüm hakları saklıdır.
Gizlilik ve K.V.K.K. | Açık Rıza Metni | Aydınlatma Metni | Çerez Politikası

Aramak istediğinizi yukarı yazın ve Enter tuşuna basın. İptal etmek için Esc tuşuna basın.