Close Menu
Bitkiden.org.tr
  • Ana Sayfa
  • Hakkımızda
    • Biz Kimiz?
    • Misyon
    • Vizyonumuz
    • Yönetim Kurulu
    • Amacımız
  • Haberler & Duyurular
    • Bizden Haberler
    • Basında Biz
    • Dünyadan Gelişmeler
    • Duyurular & Etkinlikler
  • Bitki Bazlı Gıdalar
  • Sürdürülebilirlik
  • Sözlük
  • Blog
  • İletişim
  • Türkçe
    • Türkçe
    • English
Son Yazılar

ekonomim.com | BİTKİDEN, Dünya Gıda Günü’nde duyarlı, adil ve erişilebilir gıda sistemine dikkat çekti

15 Ekim 2025

diken.com.tr | Gıda mühendisi Akdağ: Türkiye kendi gıda alerjenlerini belirlemeli

19 Eylül 2025

Foods Digitale Dergisi | Bir öğün, bin fayda

19 Eylül 2025
Bitkiden.org.tr
  • Ana Sayfa
  • Hakkımızda
    • Biz Kimiz?
    • Misyon
    • Vizyonumuz
    • Yönetim Kurulu
    • Amacımız
  • Haberler & Duyurular
    • Bizden Haberler
    • Basında Biz
    • Dünyadan Gelişmeler
    • Duyurular & Etkinlikler
  • Bitki Bazlı Gıdalar
  • Sürdürülebilirlik
  • Sözlük
  • Blog
  • İletişim
  • Türkçe
    • Türkçe
    • English
Bitkiden.org.tr
Anasayfa » Food Digitale Dergisi | Geleceğe Dönüş
Basında Biz

Food Digitale Dergisi | Geleceğe Dönüş

Bitkiden | Bitki Bazlı GıdalarBy Bitkiden | Bitki Bazlı Gıdalar16 Mayıs 2025Updated:16 Mayıs 2025Yorum yapılmamış2 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Paylaş
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ben BİTKİDEN Başkanı, Gıda Mühendisleri İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Akdağ. Aynı zamanda gıda, beslenme ve gastronomi alanında doğru iletişimin kritik rolü olduğu bilincine sahip bir iletişim doktoru adayıyım. Bu alanda kaliteli iletişime en güzel örneklerden Food Digitale ailesine katılmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Gıda hurafeleri gıda güvenliği, gastronomi trendleri, sürdürülebilirlik gibi konuları ele alacağım köşemde her ay sizlerle buluşmayı diliyorum.

Bugün Dünyada 783 milyon aç insan; öte yandan 2 milyara yakın insan ise aşırı kilolu. Her yıl toplam üretilen gıdanın üçte birini israf ediyoruz, kaybedilen ve israf edilen yiyeceklerle 1,26 milyar insan doyurulabilir. Gıda israfı sadece kayıplardan değil aynı zamanda sera gazı emisyonlarına katkıdan da sorumlu.

Dünyada milyonlarca insan açlık çekerken, gıdaların üçte biri israf ediliyor. Üstelik gıda israfı, iklim krizini de körüklüyor. Eğer gıda israfı bir ülke olsaydı, sera gazı emisyonlarında ABD ve Çin’den sonra üçüncü sırada olurdu! Kritik soru; 2050’de neredeyse 10 milyara ulaşacak nüfusu, ormansızlaştırmayı engellemek amacıyla hali hazırda kullandığımız tarım arazilerini genişletmeden ve aynı zamanda tarımsal kaynaklı sera gazı emisyonlarını azaltarak nasıl besleyeceğimiz!!! Yanıtı ise bilim ve teknoloji liderliğinde, gıda sistemlerinin dönüşümü, toplumsal farkındalık ve davranış değişikliğiyle olabilir. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPPC) raporuna göre, diyetleri daha fazla bitkisel gıdaya yönlendirmenin, iklim değişikliğiyle mücadelede kritik bir rol oynayabileceği vurgulanıyor. Bitkisel gıdalar, bizim mutfak kültürümüzün merkezinde zaten var.

Mesela muhtemelen ilk bitkisel köfteyi biz yaptık: mercimek köfte. Hatta ilk hibrit hazır çorba da bizim buluşumuz: tarhana. Yeni trendlere bakarken, aslında gelenekselden kopmadan inovatif yeni ürünlerden bahsetmek gerek. Önemli olan, bu dönüşümü bilinçli ve sürdürülebilir bir şekilde yönetmek. Bitkisel bazlı gıdalar ve fleksiteryan beslenme tarzı, hem insan sağlığına hem de çevreye fayda sağlayan en güçlü çözümlerden biri olarak karşımızda duruyor. Sonuç olarak, geleceğe yönelik bu sürdürülebilir dönüşümde hepimize sorumluluk düşüyor. Daha az israf, daha fazla bitkisel ürün tüketimi ve sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla, hem gezegenimizi hem de kendimizi daha iyi bir geleceğe taşıyabiliriz.

https://www.foodsdigitale.com/yazarlar/gelece%C4%9Fe-d%C3%B6n%C3%BC%C5%9F

Paylaş. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Bitkiden | Bitki Bazlı Gıdalar
  • Website

SON YAZILAR

ekonomim.com | BİTKİDEN, Dünya Gıda Günü’nde duyarlı, adil ve erişilebilir gıda sistemine dikkat çekti

15 Ekim 2025

Foods Digitale Dergisi | Bir öğün, bin fayda

19 Eylül 2025

diken.com.tr | Ekmek küflenmişse ‘vedalaşın’

19 Eylül 2025
Leave A Reply Cancel Reply

Son Yazılar

Vejetaryen, vegan ve bitki bazlı beslenme

31 Ağustos 202468

Bitki Bazlı Gıdalar Nedir?

31 Ağustos 202467

Gıda ambalajları bizi kandırıyor mu? Etikette yazanlar ne anlama geliyor? İşte bir gıda mühendisinin uyarıları ve ‘Sakın almayın’ dediği ürünler

31 Ağustos 202462

Habertürk.com | Tavuk yiyen erkek dişileşir mi? Sosyal medyada yayılan iddialara yanıt: Bilimsel karşılığı yok

26 Mayıs 202559
Öne Çıkanlar
Basında Biz

ekonomim.com | BİTKİDEN, Dünya Gıda Günü’nde duyarlı, adil ve erişilebilir gıda sistemine dikkat çekti

By Bitkiden | Bitki Bazlı Gıdalar15 Ekim 2025

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 1945’teki kuruluşuna ithafen her yıl 16 Ekim’de kutlanan…

diken.com.tr | Gıda mühendisi Akdağ: Türkiye kendi gıda alerjenlerini belirlemeli

19 Eylül 2025

Foods Digitale Dergisi | Bir öğün, bin fayda

19 Eylül 2025

diken.com.tr | Ekmek küflenmişse ‘vedalaşın’

19 Eylül 2025
Sosyal Medya
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn
Hakkımızda
Hakkımızda
Sosyal Medya
  • Instagram
  • Youtube
  • Linkedin
Hakkımızda
  • Biz Kimiz?
  • Misyon
  • Yönetim Kurulu
  • Amacımız
Haberler & Duyurular
  • Bizden Haberler
  • Basında Biz
  • Dünyadan Gelişmeler
  • Duyurular & Etkinlikler
Bitki Bazlı Gıdalar
  • Sürdürülebilirlik
  • Sözlük
  • İletişim
© 2025 Bitkiden.org.tr - Tüm hakları saklıdır.
Gizlilik ve K.V.K.K. | Açık Rıza Metni | Aydınlatma Metni | Çerez Politikası

Aramak istediğinizi yukarı yazın ve Enter tuşuna basın. İptal etmek için Esc tuşuna basın.