EN
/
TR

Medya Bülteni - Eylül Ayı 2023

02.11.2023

İsviçre Hükümeti İklim Stratejisinde Et Tüketiminin Azaltılmasını Teşvik Ediyor, Plant Based News, 14 Eylül 2023

İsviçre hükümeti, ülkedeki et tüketimini azaltmanın faydalarını özetleyen yeni bir Tarım ve Gıda İklim Stratejisi başlattı. Strateji, gıda üretmek için salınan sera gazlarının 2050 yılına kadar 2020'ye kıyasla kişi başına üçte iki oranında azaltılması gerektiğini belirtiyor. Yerli tarımsal üretimden kaynaklanan emisyonların 1990 seviyelerine kıyasla en az yüzde 40 oranında azaltılması gerekiyor. Strateji, bitkisel gıdalar açısından zengin ve daha az et içeren bir beslenmenin "hem sağlık hem de çevre açısından faydalar içerdiğini" belirtiyor. Raporda ayrıca, resmi beslenme kurallarıyla karşılaştırıldığında ülkede et tüketiminin çok yüksek olduğu, süt ürünleri, baklagiller, meyve ve sebze tüketiminin ise çok düşük olduğu belirtiliyor.

Dünya’daki Gelişmeler

Daha Az Et ve Daha Fazla Bitki Gıda Güvensizliğini Nasıl Çözebilir? VegNews, 15 Eylül 2023

Dünya gıda kriziyle karşı karşıya. Birleşmiş Milletler'in (BM) yakın tarihli bir raporuna göre, 2022 yılında 58 ülkede 250 milyondan fazla insan akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıya kaldı. Bu, 53 ülkede 193 milyon kişinin etkilendiği 2021 yılına göre önemli bir artıştı. "Bazıları açlığın eşiğinde. BM Genel Sekreteri António Guterres, "temel, sistemik değişim" çağrısında bulunmadan önce, "Bu vicdansızlıktır." dedi. Son yayınlanan Gıda Krizleri Küresel Raporu'na göre, duruma katkıda bulunan birkaç önemli faktör var. Birincisi, pandemiden ve Rusya'nın

Ukrayna'yı işgalinden kaynaklanan ekonomik şokların yanı sıra Afganistan ve Yemen gibi ülkelerdeki çatışmalar. Ancak iklim krizinin yol açtığı aşırı hava koşulları da büyük bir etki yaratıyor. BM, 12 ülkede 56 milyondan fazla insan için akut gıda güvensizliğinin başlıca nedeninin "iklim aşırılıkları" olduğunu belirtiyor.

COP28, Alternatif Proteinler ile Gıda Odaklı İlk BM İklim Zirvesi Olacak, Green Queen, 13 Eylül 2023

COP28, geçtiğimiz ay çoğunlukla bitki bazlı gıdalar konusunu işleyeceğini duyurarak manşetlere çıktı; bu, geçmiş yılların aksine, bu yılki BM iklim zirvesinde (30 Kasım- 12 Aralık) gıda sistemlerine daha fazla odaklanıldığının göstergesi. Çoğunlukla vegan ikramların yanı sıra, konferansta gıda politikalarına dair duyurular da yer alacak.

Etten Bitkilere: Küresel Diyet Değişimi Emisyonları Üçte Bir Oranda Azaltabilir ve Ormansızlaşmayı Durdurabilir, Green Queen, 13 Eylül 2023

Hakemli yeni bir çalışmaya göre, 2050 yılına kadar et ve süt tüketimimizin %50'sini bitki bazlı alternatiflerle değiştirmek önemli iklim faydaları sağlayabilir, tarım ve arazi kullanımı emisyonlarını %31 azaltabilir ve ormanların ve doğal alanların yok edilmesini durdurabilir.

Vegan et ve süt ürünlerine geçiş ve hayvancılıktan ayrılan arazilerin yeniden ağaçlandırılması, iklim faydalarını iki katına çıkarabilir, ekosistemlerin gelecekteki düşüşünü yarıya indirebilir ve 2050 yılına kadar gıda sistemi emisyonlarını önemli ölçüde azaltabilir. Hayvansal ürünlerin yarısı ikame edilirse, hayvancılık için kullanılan arazi %12 oranında azalacak ve su kullanımı 2020 temel çizgisine göre %10 oranında düşecektir.

Bitki Bazlı Bir Diyet Alerjilere Yardımcı Olabilir mi? Yeni Çalışma Evet Diyor, VegNews, 13 Eylül 2023

Geçtiğimiz birkaç on yılda astım, alerjik rinit ve atopik dermatit dahil alerjik hastalıkların prevalansı dünya çapında önemli ölçüde arttı. Nutrients dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada, Xishuangbanna Tropikal Botanik Bahçesi'nden (XTBG) araştırmacı Zhang Ping, Çin Bilimler Akademisi'nin çalışması, alerjik hastalıklar ve diyet arasındaki karmaşık ilişkiye yeni bir ışık tuttu. Özellikle bulgular, bitki bazlı bir diyetin, özellikle obezite ile ilişkili ciddi alerjik hastalıkların tedavisinde anahtar tutabileceğini gösteriyor.

Gelişmelerden Haberdar Olabilirsiniz!

Copyright © Bitkiden.org.tr 2024 Aydınlatma Metni Çerez Politikası