Sözlük
Bitki Bazlı Diyet - Bitkilerden elde edilen gıdalara (meyve ve sebzeler, kepekli tahıllar, baklagiller, kabuklu yemişler, tohumlar ve yağlar gibi) daha fazla önem veren beslenme kalıplarıdır. Bitki bazlı beslenme, vejetaryen veya vegan olabilir ancak sadece bitki olmak zorunda değildir. Bu tür diyetler et, kümes hayvanları, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdaları tamamen dışlamak zorunda değildir, ancak orantılı olarak daha fazla gıda bitki kaynaklarından seçilir.
https://www.nutrition.org.uk/putting-it-into-practice/plant-based-diets/plant-based-diets/
Bitki Bazlı Gıda - Sebzeler, meyveler, kepekli tahıllar, kabuklu yemişler, tohumlar ve/veya baklagiller gibi bitkilerden elde edilen bileşenlerden oluşan bitmiş bir ürün olarak tanımlanmaktadır.
https://www.plantbasedfoods.org/wp-content/uploads/2018/11/PBFA-NSF-Certified-PB-definition-only.pdf
Döngüsel Ekonomi - Mevcut malzeme ve ürünlerin mümkün olduğu kadar uzun süre paylaşılmasını, kiralanmasını, yeniden kullanılmasını, onarılmasını, yenilenmesini ve geri dönüştürülmesini içeren bir üretim ve tüketim modelidir. Bu sayede ürünlerin yaşam döngüsü uzatılmaktadır.
https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/economy/20151201STO05603/circular-economy-definition-importance-and-benefits
Fleksitaryen - "Esnek" ve "vejetaryen" kelimelerinin birleşiminden oluşur ve esas olarak vejetaryen olmayan, ara sıra et veya balık yiyen kişiler için kullanılan ifadedir.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2016.00055/full#B1
Fleksitaryen (veya esnek) Diyetler - Öncelikle vejetaryendir ancak ara sıra veya küçük miktarlarda et, süt ürünleri, yumurta, kümes hayvanları ve balıkları içerir.
Gıda Egemenliği - İnsanların ekolojik olarak sağlam ve sürdürülebilir yöntemlerle üretilmiş sağlıklı ve kültürel olarak uygun gıdaya ulaşma hakkı ve kendi gıda ve tarım sistemlerini tanımlama hakkıdır.
https://www.sdfoundation.org/news-events/sdf-news/what-is-food-sovereignty/
Gıda Güvenliği - Gıda kaynaklı hastalıkları önlemek ve gıdaların sağlıklı beslenme için yeterli besinleri içerdiğinden emin olmaya yardımcı olmak için gıdaların taşınması, saklanması ve hazırlanması ile ilgilidir.
https://www.fao.org/3/a0104e/a0104e08.htm
İklim Değişikliği - Küresel hava modellerinde veya ortalama sıcaklıklarda uzun vadeli değişimdir. Bilimsel araştırmalar, dünya tarihindeki iklim değişikliği modelleriyle karşılaştırıldığında, Sanayi Devrimi'nden bu yana sıcaklık artış hızının son derece yüksek olduğunu göstermektedir. Artan sıcaklıklar; kuraklık, deniz seviyesinin yükselmesi ve buzulların geri çekilmesi gibi aşırı hava koşullarına yol açabilmektedir.
https://sustainable.org.nz/learn/tools-resources/glossary-of-sustainability/
Karbon Ayak İzi - Bir kişi, kuruluş, etkinlik veya ürünün doğrudan veya dolaylı olarak neden olduğu toplam sera gazı (GHG) emisyonlarıdır. Bir ürün veya hizmetin ömrünün her aşamasından (malzeme üretimi, imalat, kullanım ve kullanım ömrü sonu) kaynaklanan emisyonların toplanmasıyla hesaplanır. Bir ürünün kullanım ömrü veya yaşam döngüsü boyunca, her biri ısıyı atmosferde tutma yeteneği az ya da çok olan karbon dioksit (CO2), metan (CH4) ve azot oksit (N2O) gibi farklı sera gazları salınabilir.
https://css.umich.edu/publications/factsheets/sustainability-indicators/carbon-footprint-factsheet
Karbon Nötr - 2006'da New Oxford American Dictionary'de yılın kelimesi olarak seçilmiştir. Gerçekleştirilen faaliyetler neticesinde atmosfere salınan sera gazlarını dengelemek ve sıfır emisyona sahip olmak anlamına gelmektedir.
https://sustainable.org.nz/learn/tools-resources/glossary-of-sustainability/
Gelişmelerden Haberdar Olabilirsiniz!
Bitkiden.org.tr'nin e-bültenine abone olun, bitki temelli yaşamın tüm renklerini keşfedin!